”Glöm inte skrälldraget – är helt bortglömd”

Carlssons V75-krönika • Analys • Tre bästa • V75-systemet • Söndag 24 juli på Axevalla

Mika Forss och Lara Boko är ett skrällbud i V75–7, finalen av Stochampionatet.

Dags att kora landets bästa fyraåriga sto i Stochampionatet på Axevalla – med 2,4 miljoner kronor till vinnaren.

Såväl Fredrik Persson som Daniel Redén har vunnit storloppet två gånger vardera tidigare – och har starka vapen med i år för att kunna göra det igen.

Men glöm för allt i världen inte bort mitt skrälldrag – Lara Boko – som var en av favoriterna inför försöken men som nu är helt bortglömd.


ANNONS: V75 söndag. Här kan du ta rygg på Sportbladet-experternas andelssystem. Spelstopp 15.00. [Extern länk]


V75-1:

2 Bitcoind’ Arc gjorde comeback förra veckan och hade inte startat på ett halvår innan dess då han varit sjuk i lunginflammation. Jorma Kontio körde fram utvändigt om ledaren mitt i loppet när tempot bedarrade, och hästen fullföljde klart godkänt som trea. Med den genomköraren i kroppen torde han ha gått framåt rejält och vara ännu vassare till den här starten. Dessutom lättas han rejält i balansen till barfota runt om (järnskor bak senast och aluminiumskor fram) och det blir även goggles-huvudlag på istället för ett norskt huvudlag. Bitcoind’ Arc är snabb ut och Kontio lär prova rejält för ledningen, men kan få svar av Luringen La Ma som är invändigt sida vid sida. Kan absolut vinna loppet.

3 Calamari har utvecklats mycket hos Ulf Stenströmer och skördat fina framgångar i V75. Kommer från en imponerande finalseger från dödens och lita på att tränare Stenströmer har toppat till sin häst nu när det är hemmaplan. Blir givetvis segerfarlig från ett perfekt läge.

10 Capital Gain C.C. imponerande även han vid segern från dödens senast och vann med tussarna oryckta. Tidigt bud igen liksom 5 Gerben som är jämn och säker, härdad i V75 och som avslutade starkt från fjärde par utvändigt i spåren senast.

V75-2:

3 Midyat Zaz har varit sen och började starta först i år som fyraåring, men utvecklats starkt senaste månaderna och gått mycket framåt för varje lopp han har fått. Karriären har inletts starkt med två segrar på fyra starter och han har aldrig missat prispallen än så länge. Det hade även varit tre segrar om han inte galopperat i en överlägsen ledning i sista sväng näst senast. Tränare Nurmos säger att hästen har vunnit med krafter kvar och är väldigt stark. Han tycker att Midyat Zaz känns ännu bättre nu än tidigare och nu är det aviserat lättning i balansen.

Det blir antingen lättare skor eller barfota bak för första gången. Björn Goop hoppar dessutom upp i sulkyn och utgångsläget med spår tre på start kan inte bli bättre. Jag kan inte sätta fingret på något direkt motbud av de som står på tillägg, och det är lite av att antingen spika eller ta väldigt många här. Jag väljer det förstnämnda alternativet mycket på min egen känsla och på Nurmos information.

V75-3:

1 Honey Mearas är tillbaka på Axevalla där hon i fjol vann Stochampionatet. Tog även hem Derbystoet och visade med eftertryck att hon är kullens drottning. Har gjort två starter i år och vunnit båda, men utan att vara som bäst enligt Daniel Redén. Trots det har hästen vunnit från dåliga utgångslägen mot tufft motstånd. Det säger en del om hennes skyhöga kapacitet, som har resulterat i tolv segrar på 24 starter. Återkommer nu efter ett uppehåll och tränar förbättrat enligt Redén. Han säger att Honey Mearas ska ha toppform till Sto-EM på Solvalla i mitten av augusti, men räkna med att hon är så pass bra trimmad att hon mycket väl bara vinner det här. Lite oklart dock vart hon hamnar från innerspåret och det blir gardering.

5 Digital Class har varit jättebra på slutet, och näst senast hade hon kunnat vara tvåa enligt Ulf Ohlsson i Jämtlands Stora Pris bakom vinnande Vernissage Grif (nu blev hon fyra). Senast vann det Stefan Melander-tränade stoet V75 i Kalmar och hon är ett hett segerbud här. Det är även toppstoet 6 Racing Brodda, trots att hon inte har tävlat sedan i början av mars i år, men på sin kapacitet är hon given och Mattias Djuse lär inte ha fuskat med träningen på sin stjärna. Sedan väntar man på att det ska lossna för högkapabla 10 Fifty Cent Piece som galopperade ute i vida spår in mot upploppet senast under avancemang.


ANNONS: V75 söndag. Här kan du ta rygg på Sportbladet-experternas andelssystem. Spelstopp 15.00. [Extern länk]


V75-4:

3 Black Magic Eyes har bara vunnit ett lopp i karriären men hela tiden tampats mot årgångstoppen. Hon var med i både E3-finalen och i Breeders Crown i fjol, och senast var hon ytterst nära att kvala in till Stochampionatet. Efter en resa i tredje par invändigt kom luckan inne på upploppet, och Black Magic Eyes sköt då till vasst och höll sånär på att slå av Great Skills (som var tvåa i mål efter vinnande Glamorous Rain) den sista biten. Toppformen sitter där, läget är perfekt och hästen kan öppna bra. Hon kan mycket väl ta hem segern i Stochampionatet Consolation här.

6 Indira Split har utvecklats mycket i år och visat finfin form i de senaste starterna. Senast gjorde hon nog sitt bästa lopp hittills i karriären, när hon spurtade till en fjärdeplats från spår tolv i ett uttagningslopp till Stochampionatet. Magnus A Djuse upp i sulkyn nu för första gången är onekligen intressant, och Indira Split är snabb ur startgroparna.

V75-5:

2 Destino D.J. inledde sitt tävlande i hemlandet Italien i fjol då han tog två segrar som tvååring. Sedan flyttades han till Timo Nurmos och efter att ha varit sjuk i första starten i år, har utvecklingen pekat spikrakt uppåt. Det har blivit två raka övertygande segrar och senast var hästen riktigt bra och vann med krafter kvar mot tufft motstånd. Destino D.J. visade senast att han var riktigt snabb ut bakom bilen och här är läget delikat med spår två bakom bilen. Jorma Kontio lär ladda för ledningen igen och är Destino D.J. lika bra som på slutet, torde han bli väldigt svårslagen. Timo Nurmos säger dessutom att hästen bara blir bättre och bättre med loppen som han får, och när dessutom värsta konkurrenten 10 Deeply Express fick bakspår tvekar jag inte att spika. Jag gillar annars 10 Deeply Express skarpt, som har vunnit från dödens i imponerade stil. Det blir dessutom jänkarvagn på för första gången, men att han ska runda och besegra Destino D.J. den tunga vägen, tror jag blir den lille krigaren övermäktig.

V75-6:

14 Gitte Silvåkra var tipsettan men är struken.

6 Global Konfession är härdad i tuffa gäng och har varit ute i kval till Stosprintern och gången innan dess var det Fyraåringseliten för ston. Fullföljde bra som tvåa senast efter att ha dragit fram Hera Sisu på slutvarvet som slog av henne kort före mål. Springspår nu med Magnus A Djuse och det kan mycket väl bära av till ledningen och sedan kan stoet bli svårfångad.

Norskan 2 Passion Tile jagar sin femte raka seger. Har nu ett lopp i kroppen efter ett uppehåll, där hon senast avgjorde på ett bra sätt i spurten, och torde ha gått framåt ytterligare med den genomköraren.

V75-7:

Fredrik Persson har vunnit Stochampionatet två gånger tidigare, med Viola Silas 2010 och Ultra Bright 2017. I år har han definitivt chansen igen, nu som tränare till 4 Deborah S.H. som övertygade i sitt uttagningslopp för Thomas Uhrberg. Den här starka damen vann med krafter kvar och gjorde i våras ett superlopp som tvåa i Drottning Silvias Pokal bakom Chebbba Mil. Hon tål att göra en del själv, och i ett öppet Stochampionat är det svårt att gå emot henne i tipsen. En annan kille som mycket väl kan ta sin tredje seger i landets största lopp för fyraåriga ston, är Daniel Redén. I så fall för tredje året i rad dessutom.

5 Glamorous Rain är andrahandsfavorit och var inte heller hon helt tom vid segern i sitt uttagningslopp. Kommer nu att tävla barfota runt om och med jänkarvagn (båda gångerna för andra gången i karriären) och eventuellt blir det rycktussar för första gången. Det provades i ett jobb under veckan men hästen blev lite rädd enligt Redén och oklart hur det blir i loppet på söndag.

Stallkamraten 1 Felicia Zet var väldigt bra som kunde vinna sitt uttagningslopp, i första starten på över åtta månader. Lär rimligtvis gå framåt en hel del med loppet i kroppen och nu blir det både norskt huvudlag och rycktussar för första gången. Man provade rycktussar i ett jobb tidigare i veckan och enligt Daniel Redén fick det mycket bra effekt.

6 Great Skills är också ett toppsto som höll starkt till andraplatsen bakom Glamorous Rain i försöket, efter att ha travat utvändigt om ledaren. Gick med skor då men kommer nu att tävla barfota runt om. Har kapacitet för att vinna.

Och så glöm inte bort 7 Lara Boko, trots att hon oväntat förlorade sitt uttagningslopp som storfavorit. Mika Forss tog på sig den förlusten och menade på att han körde för sakta i ledningen och hästen åkte dit i en speeduppgörelse. Fjolårets Oaks-segrarinnan är stark som en björn, vann Oaks från dödens, och kommer nu att tävla barfota runt om för första gången i år. Innan uttagningsloppen var hon en av favoriterna till Stochampionatet, nu är hon plötsligt lite bortglömd.


ANNONS: V75 söndag. Här kan du ta rygg på Sportbladet-experternas andelssystem. Spelstopp 15.00. [Extern länk]


Söndagens bästa tips


2 Destino D.J. (V75-5)

Har imponerat i två raka med krafter kvar. Tar spets och blir sedan mycket svårslagen på nytt.


7 Lara Boko (V75-7)

Helt borttappad nu efter förlusten senast som Mika Forss tog på sig. Första barfota runt om i år och har kapacitet för seger.

Micke Carlssons V75-system

V75-1: 2–3–10–5–1 (4–9)

V75-2: 3 Midyat Zaz (9–14)

V75-3: 1–5–6–10 (9–4)

V75-4: 3–6–7–9–11–2–12–5 (8–10)

V75-5: 2 Destino D.J. (10–3)

V75-6: 2–6–3–12 (9–15)

V75-7: 4–5–6–1–7–3 (11–2)

Systemet är på 3 840 rader / 1 920 kronor.


Följ ämnen i artikeln