”De största loppen måste vi sikta på…”

Valde bort Frankrike på grund av pandemin – siktar mot storloppen i Norden till våren: ”Det värmde i hjärtat”

Publicerad:
Uppdaterad:
Svante Båth om Very Kronos framtid: ”Så startsnabb som han är, så är jag inte orolig...”
Foto: TR Bild
Svante Båth om Very Kronos framtid: ”Så startsnabb som han är, så är jag inte orolig...”

TRAV

Very Kronos går till vintervila efter en succéhöst.

Nu siktas han mot storloppen i Norden i vår och sommar.

– Han är så pass bra att vi måste sikta på de större loppen, säger tränaren Svante Båth.

Nästan två miljoner intjänat.

Very Kronos går till vintervila med tre raka segrar och fem segrar på de sex senaste starterna.

– Jag är jättenöjd med honom. Han är där man vill ha honom. Man har vetat hur bra han är och med hjälp av ägaren (Kjell Johansson) tålamod har han haft hopp att han skulle mogna, säger tränaren Svante Båth.

Och det har han gjort?

– Ja, jag tror det är så enkelt. Jag tyckte att han gjorde det redan i fjol. Men det sker ju inte genom att trycka på en knapp, det är kanske en promille, månad för månad. De två senaste åren har blivit bättre.

”Kanske kan gå på trav som vanligt”

I lördags gjorde stjärnhästen sista starten (och vann) för året. Det lopp i Frankrike man kikade på innan, valdes således bort.

– Jag satte mig ner och pratade med Kjell. Någonstans tycker jag om när allt inte räknas i kronor och höga förstapris, det är klart att mina hästägare och jag behöver pengar, gillar när pengar är stora när man får in dom, men Kjell sa det att vi väljer våren och sommaren och hoppas på att pandemin är över då. För startar han i Frankrike där här vintern kan varken jag eller Kjell åka. Med hjälp av vaccin så kanske vi kan gå på trav som vanligt i vår/sommar och det vägde tungt i det här. Sen är det angenäma problem så klart, att antingen satsat mot en storloppssäsong i Norden eller ett vintermeeting i Frankrike, men det värmde i hjärtat när vi kom fram till att mervärdet får avgöra.

– Trav är en underbar sport i dubbel bemärkelse, vi träffas på banan och ser hästen tävla, sen äter vi middag ihop på kvällen. Att tävla just i Frankrike, det blir en lyxkick, kan man säga. Det är ett väldigt trevligt mervärde. Man åker ner och jobbar, men det känns inte som att man jobbar…

”Ska inte utnyttja en kompis”

En del har önskat se honom i Prix d’Amérique redan i vinter, fanns det ens en diskussion om det?

– Nej, det gjorde väl inte det. Du måste välja en väg. Du kan inte ta största loppen hela vintern och sedan fortsätta starta under våren och sommaren. Man ska inte utnyttja en kompis.

Kommer han bli en toppsprinter framöver, eller vad tror du om hästen?

– Jag som tränare är otroligt tacksam över att han är väldigt, väldigt allround. Han är både startsnabb och stark. Han kan gå både kort som långt. Jag tror att man med fördel kan nyttja det, för hästens skull, starta i både långa och korta lopp.

Elitloppet kittlar?

– Han är så pass bra att det är de största lopp vi måste sikta på. Så startsnabb som han är, så är jag inte orolig, säger Svante Båth.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!