Storvinnarna: Så tog de rekordvinsterna på V75

63 miljoner i V75-jackpott • Trav365 listar de fem högsta vinsterna någonsin • Så gick det till • Reaktionerna

Publicerad 2023-05-12

63 miljoner kronor. Så mycket kan en ensam vinnare ta hem under lördagens dubbeljackpott på V75 från Umåker.

Här är historierna bakom tidernas fem rekordvinster på spelformen.

Så gick det till.

Reaktionerna

Och det har vinnarna köpt.

– Till slut ändrades mitt saldo på 17 kronor till drygt 67 miljoner och det kändes naturligtvis surrealistiskt, berättade spelproffset Mikael Oscarsson efter att tagit hem den största vinsten genom tiderna.

– Det var en jäkla fest den natten, herregud, sa Christer ”Krukan” Eriksson efter att ha spelat in 56 miljoner på Åby.


ANNONS: V75-jackpott 63 miljoner på lördag. Här kan du rygga Sportbladets andelssystem. [Extern länk]


Umåker är värd för lördagens V75-spel med start klockan 16.20.

Bland annat avgörs anrika loppet Guldbjörken på den norrländska banan.

Omgången innehåller en dubbel jackpott där en ensam vinnare, enligt spelbolaget ATG:s beräkningar, kan ta hand om minst 63 miljoner kronor.

Om bara ett system skulle lösa V75-gåtan slår sig vinsten in som etta eller tvåa på listan över tidernas största travvinster – alla kategorier.

Trav365 minns tillbaka på de tillfällen spelformen betalat allra mest.

Supervinnarna, som blivit ensamma med sju rätt, berättar om hur det gick till, hur vinsten har förändrat deras liv – och vad de har gjort för pengarna.Spelproffset Mikael Oscarsson är den som spelat in allra mest pengar på V75 genom tiderna – 67 miljoner kronor.

ANNONS: V75-jackpott 63 miljoner på lördag. Här kan du rygga Sportbladets andelssystem. [Extern länk]


1. Unika bedriften – tagit två V75-potter

41-årige succéspelaren Mikael Oscarsson är den som vunnit allra mest på spelformen V75 genom tiderna.

I februari 2010 tog han hem 67 miljoner på Axevalla efter jättedramatik.

Vinnaren fick nämligen in vinsten på en reservhäst i V75-7 efter en mycket sen strykning.

Året efter gjorde han det osannolika och blev ensam på V75 på samma bana (!).

Mikael Oscarsson har fått en grundlig utbildning inom spel på trav genom bland andra legendarerna Anders ”Dajmen” Jonasson och Jan ”Timo” Timonen.

Efter supervinsten 2010 förändrades livet för Oscarsson som för tre år sedan, i en exklusiv intervju med Trav365, berättade om den galna lördagen.

– Till slut ändrades mitt saldo på 17 kronor till drygt 67 miljoner och det kändes naturligtvis surrealistiskt. Första tiden efter vinsten var det ju overkligt och fantastiskt på samma gång. Dock bryr man sig mindre om det för varje år, eller så känner i alla fall jag. Rekord är till för att slås och jag skulle inte bli det minsta besviken om/när någon slår det. Sedan siktar jag naturligtvis på att vara den som slår mitt eget rekord, sa rekordvinnaren.

Hur minns du vinstdagen?

– Det finns så många minnen och roliga händelser hela den veckan. Hur jag kom fram till spiken (elva-oddsaren Zerba G.), hur grannen höll på att ”förstöra” systemet på fredagskvällen. Men mest minns jag besvikelsen när Untersteiner fick luckan i sista avdelningen och satte nosen först. Jag var helt hundra på att jag spruckit och jag rev Travronden i 38 bitar och Guiden i 17 delar.

– Efter en stund så lugnade jag ned mig och insåg väl att jag skulle få ett fint tröstpris i alla fall och öppnade jokersystemet för att kika vad det blev. Jag tryckte på ”rätta” och det ploppade upp drygt 67 miljoner.

Hur förändrade supervinsten livet för dig?

– Det är klart att det var annorlunda den första tiden, det var ju en storvinst man hade siktat på sedan man började spela seriöst. Jag lirade väl inte 500 kronor vinnare på en tre-oddsare veckan efter vinsten om vi säger så… Men det var faktiskt inga problem att plugga när det till exempel var V75. Snarare tvärtom. Jag pluggade nästan ännu mer och det var lite förvånande.

”Våga gå på sina drag”

Enligt Oscarsson finns inga lätta vägar till att vinna riktigt stort på trav.

– Mycket som gäller är det som duktiga spelare oftast nämner. Det finns inga genvägar utan man måste borra ner sig i lopparkivet och hitta drag som inte gemene man hittar. Med tanke på hur många lopp som vinns från ledningen och de främsta positionerna, så är det viktigt att avsätta en del tid till spetsanalyserna.

– Detta är än viktigare vår och sommar och även på vissa banor, till exempel Jägersro. Det är naturligtvis också viktigt att hänga med i utrustningsändringar, så som vagnar, huvudlag och balans. Sedan för att ha möjligheter att vinna riktigt stort om man inte spelar för en alltför stor peng, så måste man våga gå på sina drag och gå kort i vissa lopp.


Dåvarande krögaren och spelexperten, Christer ”Krukan” Eriksson, ligger bakom den näst högsta V75-vinsten någonsin.

2. Spelade in 56 miljoner: ”En jäkla fest”

Den 14 januari 2012 avgjordes V75 från Åbytravet.

Efter en våldsam dramatik stod det klart att ett system överlevt den ”omöjliga” omgången.

Hjärnan bakom systemet var dåvarande krögaren och spelproffset Christer ”Krukan” Eriksson.

Christer drev på den tiden sportbaren ”Krukan” på söder i Stockholm.

Vinsten på 56 miljoner delade han med några spelkompisar och naturligtvis förändrade chockvinsten livet för honom på många sätt.

– Jag gick i matsalen och serverade öl till gästerna under tävlingarna. Efter fyra, fem avdelningar förstod jag att detta såg lovande ut, så jag började dricka pilsner själv. Och efter sex lopp övergick ölen till whiskey.  Det var en jäkla fest den natten, herregud. Allt var gratis och det kostade nog mig mycket. De första veckorna var det nog en orgie i alkohol, men det kanske man inte får skriva, sa ”Krukan” i en längre intervju med Trav365.

Kommer du ihåg vad du först köpte efter att du vunnit?

– Veckan innan så hade jag köpt en flygbiljett till Bangkok för att hälsa på min flickvän som var på semester där nere. På måndagsmorgonen, dagarna efter V75-vinsten, så fick jag skjuts till resebyrån för att kolla om det inte fanns några andra biljetter. ”Det finns en kvar men det är första klass och kostar 82 000 kronor.” ”Vad bra, den tar jag!”.

Hur har den senaste tiden varit för dig?

– Jag har varit jättesjuk i över två års tid. Först fick jag HIV och sedan prostatacancer, så det har varit upp och ner. V75 finns dock kvar och är fortfarande höjdpunkten på veckan. Man tror att man är ”Superman”. Oavsett vad som händer så går man vidare i livet. Jag försökte det ett par månader. Det tog kanske tre månader, sen var jag tvungen att ta hjälp av psykolog.


 Mannen, hemmahörande söder om Stockholm vann 47 miljoner på V75 (2007) på Halmstadtravet, än i dag står den som sig den tredje största V75-vinsten någonsin.

ANNONS: V75-jackpott 63 miljoner på lördag. Här kan du rygga Sportbladets andelssystem. [Extern länk]


3. Anonym stockholmare vann 47 miljoner

Den 7 juli 2007 vann en spelare, som ville förbli anonym, den dåvarande största vinsten någonsin på trav i Sverige. V75-systemet gav totalt 47 360 999 kronor.

Ett par år efter supervinsten berättade Raymond Saliba, ägare av spelbutiken Direkten i Hallunda, om mannen som trots drömvinsten fortsatt att besöka vinstbutiken och lägga sina spel.

– Han har vunnit vinster som för mig är mycket stora. För honom är det kanske inte så stort. Han spelar V75, men kan också spela på en häst eller göra en dagens dubbel, bara för att få tillbaka pengarna, sa butiksägaren och fortsatte:

– Det förvånar mig att han spelar så. Men hur ska man spela efter en sådan vinst?

Förverkligat en dröm

Enligt Raymond Saliba jobbade då mannen fortfarande med samma arbete som han hade innan vinsten. Han har förverkligat en dröm genom att köpa en bit mark och bygga ett hus, men i övrigt levde storspelaren som vanligt.

På Ica Nära i Bygdeå lämnade ”Norrlandskvinnan” in sitt system som gav 45 miljoner kronor när V75 avgjordes på Kalmar för femton år sedan (2007). Vinsten är den fjärde största någonsin på V75.

4. Norrlandskvinnans toksystem

Hon spikade två jätteskrällar på V75 och blev ensam med alla rätt.

Belöningen: 45 miljoner kronor.

På lördag är det snart femton år sedan vinnaren blev ”Norrlandskvinnan” med hela trav-Sverige.

Kvinnan, som lämnade in sitt V75-system hos Ica Nära Bygdeå, valde att inleda V75-omgången med två mycket tuffa spikar.

Resultatet: Real Desire och Brave Sand, som hon lämnat ensamma på sin V75-kupong, vann bägge till 58 respektive 16 gånger pengarna.

I tidigare intervjuer har vinnaren berättat att hon spelar för mer än vanligt, och att hon ofta chansar mer än vanligt.

Travvinsten på 45 miljoner kronor, 24 juni 2007, var då den största vinsten i V75:s historia och står sig alltjämt som tidernas fjärde största V75-vinst genom tiderna.

– Jag inser ju att en sådan här summa pengar kommer påverka familjen i generationer, har kvinnan tidigare berättat i intervjuer.

Efter supervinsten – blev hästägare

Hennes system kallades av många inbitna experter som rena ”toksystemet” – men belöningen blev också riklig.

För en del av pengarna valde kvinnan att investera i travsporten då hon bland annat köpte travhästarna Year In Review och Vic Smith.

– Hon besöker ofta hästen, minst en gång i månaden, och det är så måna om sin häst och är underbara hästägare, har Per Lennartsson tidigare berättat, som tränade Year In Review och som under sin tävlingskarriär deltog i Sveriges största travlopp Elitloppet.


Lagledaren Patrik Olsson var en av kompisarna som vann 43 miljoner på Färjestad (2016) – den femte högsta V75-vinsten någonsin.

5. Kompisgänget vann 43 miljoner

Lördagen den 10 december 2016 blev historisk för de sju vännerna från Mantorp.

På ATG Tillsammans hade de gjort ett privat system för 100 kronor andelen. Alla sju var med på systemet tillsammans med två andra anonyma spelare.

Kompisgänget tog hem 43 miljoner kronor när V75 arrangerades från Färjestad.

Efter att ha prickat in superskrällarna Finnskog Fokus och Baron Gift (båda spelade till en procent) satte den avslutande spiken Fossens Bonus spiken i kistan på Färjestad.

”Jag började att lipa”

Varje år ses de sju vännerna för att fira sin storvinst, där några i gänget har byggt nya hus och köpt bilar. I december i fjol fick Patrik Olsson se Fossens Bonus segerlopp för första gången.

– Jag hade inte sett det innan eftersom jag var idrottsledare under vinstdagen. När jag såg vår spik Fossens Bonus svepa fältet och segern var klar med 700 meter kvar till mål...ja, det var mäktigt. Jag började att lipa, sa Patrik i en tidigare intervju med Trav365.

– Jag tänker på den varje vecka eftersom vårt gäng fortsätter att spela på trav varje lördag så blir V75 en påminnelse. För oss sju blir det en gemensam nämnare som aldrig dör ut, fortsatte Patrik Olsson.


ANNONS: V75-jackpott 63 miljoner på lördag. Här kan du rygga Sportbladets andelssystem. [Extern länk]


Följ ämnen i artikeln