Storpublik väntas när V75 gästar Årjäng

Räknar med över 10 000: ”Vi har sagt att Sveriges vackraste bana ska ha Sveriges vackraste publik”

avAndreas Örtengren

1 av 3 | Foto: CLAES KÄRRSTRAND/TR BILD
Årjängstravet.

Det dukas upp till fest i lilla Årjäng.

På lördag väntas över 10 000 personer besöka Årjängstravet när V75 ska avgöras.

– Vi har sagt att Sveriges vackraste bana ska ha Sveriges vackraste publik, säger travbanechefen Johanna Karlin.

På lördag avgörs V75 på Årjängstravet då bland annat Årjängs Stora Sprinterlopp och Erik Persson Memorial ska avgöras. Redan under fredagen är det dags för banan att slå upp portarna när man håller kvällstrav.

– Det är vår stora travhelg för året och lördagen är vårt så kallade flaggskepp där vi kan se fram emot elittrav. Vi har samtidigt något som vi kallar hästkrafthelg, där vi fokuserar på motorerna med bland annat Rallysprint i marknadsbacken på fredagen, säger travbanechefen Johanna Karlin.

”Vi har ett attraktivt läge”

Årjängstravet har blivit starkt förknippat med att vara en väldigt gemytlig och vacker bana. Banchefen berättar hur hon ser på epitetet ”Sveriges vackraste travbana”.

– Vi har ett attraktivt läge med en stark kultur med trav. En fin kombination där amatörerna är en viktig del. Vi brukar marknadsföra oss med att vi är Sveriges vackraste bana och stämningen brukar vara mycket hög på publikplats.

– Vi har även sagt att Sveriges vackraste bana Årjäng ska ha Sveriges vackraste publik. Det innebär att det är fullt på publikplats med en härlig stämning.

Hur förbereder ni er inför helgen?

– Vi jobbar med checklistor, avprickningar och med scheman. Det är full fart och många bitar som ska finnas på plats inför ett sånt här event. Jag tycker vi är väl förberedda. Vi brinner alla för att få detta så bra som det bara går.

Den andra lördagen i juli varje år arrangerar Årjängstravet V75 och i år ser vädrets makter ut att vara på banans sida. Johanna Karlin räknar med en stor publikfest.

– Förra året var det 10 700 personer på plats och jag både tror och hoppas att vi kan bli ännu fler i år. Vädret ser ut att bli fint och det är naturligtvis extra skönt då man arrangerar ett sånt här evenemang.

– Vi kommer att få se topprestationer av hästarna och det kommer vara en folkfest på publikplats. Trav när det är som bäst helt enkelt.

”Otroligt nöjd med startfältet”

Förra året vann Propulsion Årjängs Stora Sprinterlopp på rekordtiden 1,09,2 efter en hård slutstrid med Nadal Broline. Årets startfält ser otroligt jämnt ut på förhand.

– Jag är otroligt nöjd med hur startfältet ser ut i år. Många hästar var med i Elitloppet i år och det ser verkligen öppet ut på förhand. Det var också kul att få hit Uza Josselyn då det alltid blir en extra krydda med de utländska ekipagen. Förra året vann ju Propulsion på en fantastisk tid och visste hade det varit kul att få hit honom även i år, men jag kan inte vara annat än nöjd med detta startfält.

Har du någon vinnare att bjuda oss på i storloppet?

– Det är otroligt öppet i år och jag kan faktiskt inte peka på någon som sticker ut. Jag nöjer mig med att konstatera att det spelmässigt ser otroligt jämnt ut.

ARTIKELN HANDLAR OM

V75

Hästar

Trav

Årjäng