Experterna: ”Hästen med bäst chans...”

Norge-experternas bästa spikar och skrällar: ”Han har en våldsam avslutning att tillgå”

avCharlie Hedstad

1 av 3 | Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Pastore Bob är den största svenska stjärnan som besöker Momarken.

Vi lånar ut V75 till Norge och Momarken den här veckan.

Trav365 har kollat läget med två av Norges främsta travexperter.

Espen Edvardsen blev 2017 ensam med hela V75-potten - och fick en oväntad bonus på tio miljoner.

– Det var en otrolig upplevelse och en fantastik dag, säger han.

Lördagens V75-omgång arrangeras av Norge och Momarken. 31 svenska hästar gör resan till vårt västra grannland.

– Kvalitetsmässigt är det en medelmåttig omgång och jag hade önskat att det kom fler hästar från Sverige, säger travexperten Espen Edvardsen.

Espen Edvardsen var tidigare expert i norsk trav-tv, numera driver han en populär tipstjänst, vinnarbongen.no. Året har börjat med lite stolpe ut men experten har god känsla inför lördag.

Nu går vi en fin tid till mötes och bättre hästar kommer ut. Min form är på gång och jag hoppas att den är på topp till lördag.

Bästa norska spiken?

– Den norska hästen med bäst chans är 6 Roli Eld i V75–4, han slog självaste Ulsrud Tea för tre starter sen och senaste plockade han in många längder på henne. Jag tror att han är bättre när han får attackera bakifrån och han har en våldsam avslutning att tillgå. Det är en bra favorit och trolig spik, säger

”Riktigt långskott”

Espen Edvardsens andelslag ”Eksperten” lyckades pricka alla sju rätt en söndag i september 2017, det speciella var att ingen annan lyckades med det.

– Vi var ensamma på V75 med ett av våra andelslag, det var en otrolig upplevelse och en fantastik dag. Det gav oss en otrolig skjuts och ett kvitto på att jobbet man lägger ner ger valuta.

Bästa norska skrällen?

– 15 Jet Voice i V75-1 möter lämpligt motstånd. Nu har fått två lopp i kroppen efter en kortare frånvaro och jag tror han kommer göra ett riktigt bra lopp, säger och fortsätter:

– Ett riktigt långskott är 7 Tassen H i V75-7, han står fint inne i loppet och hästen har en våldsam potential. Han kommer garanterat sätta färg på loppet och den kan vinna absolut.

Momarkens travbana ligger i orten Mysen, sju mil utanför Oslo och tre mil från svenska gränsen.

– Det är lite krävande kurvor på Momarken, det är många svenska hästar som kommer dit och sliter i kurvorna. Som alla vet är det också ett otroligt långt upplopp, hela 240 meter vilket gör att tätpositionen inte är lika avgörande som på övriga banor.

Vinner om han inte galopperar

Den norska travexperten Even Elvenes har Momarken som hemmabana, han har stenkoll på omgången.

– Det är en stor tävling för oss som tillhör Momarken, jag har vart där och pratat med de aktiva och med banpersonalen. Banan ska vara helt perfekt och det kommer vara bra förutsättningar för fina tävlingar.

Restaurangen är slutsåld och det väntas mycket folk på lördag. Gulddivisionen (V75–6) är omgångens höjdpunkt, ett lopp som har lockat både Pastore Bob och Lionel N.O.

– Det är Steinlagers Äreslöp som är tävlingens stora dragplåster, två VM-deltagare i samma lopp, det är starten för sommarsäsongen.

”Hänger på en jänkarvagn”

Elvenes har hittat en till höjdpunkt.

– Kallblodsloppet blev ett riktigt fint lopp, det vinner Roli Eld om han inte galopperar, det är kvalitet. Men han har spår två och det är tjugo meters tillägg så jag förstår de som garderar .

Bästa norska skrällen?

– En häst som står riktigt bra till är 3 Towanda’s Classic i V75-2. Jag har en till i samma lopp som kan vara rolig att ta med, 10 Tourmalet. Jeppe Rask kom till Norge i mellandagarna och vann med den här hästen. Jag tror han har hästen maxad till den här uppgiften.

Värt att notera är att spår fem i volten är ett väldigt bra spår i Norge till skillnad från Sverige. Som expert och med Momarken som hemmaplan har Even Elvenes ett tips till de aktiva.

– Det är svåra kurvor. Många kommer till Momarken och hänger på en jänkarvagn utan innerstång, majoriteten av dem flyger i galopp i första sväng. Jag rekommenderar vanlig vagn så man har en innerstång, säger han och avslutar:

– Ett citat som jag gillar, “Man måste kunna köra häst på Momarken inte bara åka med”.

ARTIKELN HANDLAR OM

Trav

Norge

V75