”Vi blev förvånade och besvikna – sedan arga”

Sylvain Roger om fjolårets starka känslor efter Paralympiatravet – och helgens comeback på svensk mark: ”Att vara arg länge mår man inte bra av”

Sylvain Roger Delia du Pommereux.
Sylvain Roger Delia du Pommereux.

Delia du Pommereux vann fjolårets upplaga av Paralympiatravet i imponerande stil.

Efterspelet kom dock till stor del att handla om bestraffningen som kusken åkte på.

– Direkt efteråt blev vi förvånade och besvikna. Sedan arga, säger hästens tränare Sylvain Roger till Trav365.

Sylvian Roger skickar till helgen upp superstoet Delia du Pommereux till Sverige för ännu en start i Paralympiatravets final. Precis som i fjol då det slutade med seger och stor glädje – men också ilska över att kusken Eric Raffin åkt på 15 000 kronor i böter, samt avstängning, för felaktigt bruk av körspö. Reaktionerna lät inte vänta på sig.

– ”Väldigt petigt”, skrev kusken Johan Untersteiner, som bakom Aetos Kronos inkom som trea i loppet, på sociala medier. Anders Lindqvist fyllde i: ”Raffins onödiga bestraffning förstör tyvärr så mycket.”

”Livet går vidare”

Hästens ägare Noël Lolic, som enligt uppgift äger 24 av Sylvain Rogers 101 hästar på träningslistan, svor efteråt att han och Delia aldrig någonsin skulle beträda svensk mark igen.

– Vi kommer aldrig återvända till Sverige. Jag är mycket upprörd över den orättvisa bestraffning som Eric Raffin fick. Mitt beslut är taget, sa Noël till franska Equidia då.

Men nu står vi här ett år senare och återfinner Delia i startlistan när det vankas storlopp – i Sverige. Travfansen jublar dock och Trav365 fick, med stor hjälp av Frankrike-experten Anders Lindqvist, sig ett samtal med hästens tränare inför helgens drabbning.

Eric Raffin körde ett fantastiskt lopp i fjol men blev trots det bestraffad av domarna. Hur var din reaktion?

– Direkt efteråt blev vi mest förvånade och besvikna. Sedan arga, och mest arg var ägaren, säger Sylvain Roger.

Ägaren sa som bekant efter loppet att hästen aldrig mer kommer att starta i Sverige och ni tackade nej till Elitloppet. Vad fick dig och övriga kretsen runt hästen att ändra er angående fortsatt tävlande här?

– Man ska inte vara sämre än att man kan ändra sig. Livet går vidare och att vara arg länge mår man inte bra av. Dessutom trivdes Delia verkligen på Åbys bana, både med dess kurvor och underlag. Sedan var Åby väldigt trevliga värdar i fjol.

Hamnade i koma efter olycka

Sylvain har haft sin beskärda del av både fram- och motgångar i livet. I samband med ett kvallopp i Caen 2018 gick hans häst omkull och Roger skadade sig så pass allvarligt att karriären hade kunnat vara över där och då. Han skyndades till sjukhus men hamnade i koma. Det tog sedan fem dagar innan han vaknade upp.

– Jag vill egentligen inte prata om den dagen... Det tog lång tid för mig att återfå minnet och 1,5 år innan jag äntligen kunde hoppa upp i sulkyn i samband med långsamma träningsrundor på gården. Och lopp kunde jag köra först 733 dagar efter olyckan, berättade Sylvain för Trav365 inför fjolårets start i Paralympatravet.

Han vägrade dock ge upp och kämpade sig tillbaka tack vare en utdragen rehabilitering hos sjukgymnast. Sonen till jordbrukarföräldrar förälskade sig tidigt i travsporten och har under sin långa och framgångsrika karriär plockat fram flera topphästar. Förutom Delia du Pommereux även halvbrodern Enino du Pommereux, samt Amazone du Dollar.

Det har nu gått ett år sedan ni senast besökte Sverige och segrade i Paralympiatravet. Hur stort var det för dig som tränare när Delia du Pommereux passerade mållinjen som vinnare?

– Mycket stort. Till och med det största som jag vunnit utanför Frankrike. Jag håller dock segrarna i Prix de France, då Delia besegrade Face Time Bourbon, och den i det Franska Travderbyt Criterium des 4 ans med Enino de Pommereux högre.

”Glad och förväntansfull”

Fjolårets segerkusk Eric Raffin kör sedan en tid tillbaka inte längre Delia du Pommereux utan numera är det David Thomain som är ordinarie körsven.

Hur mycket tror du att han ser fram emot att starta i Sverige?

– David är en ung kusk som gillar utmaningar och att köra stora lopp. Han är mycket glad och förväntansfull inför helgen. Dessutom är han 50-procentig hittills på Åby och vann där ett stort lopp i höstas med Philippe Allaires Ivensong.

Hur skulle du beskriva honom som kusk?

– David tillhör ju kuskeliten i Frankrike sedan många år tillbaka och är en lugn kusk som sällan förivrar sig. Han är även en duktig montéryttare med mycket bra balans. Han får hästarna att springa fort med små medel, vilket passar bra med tanke på det svenska reglementet. David kör ju för övrigt ofta åt de svenska tränarna här i Frankrike.

Inom kort påbörjas den långa resan för ett av världens bästa travston. Hon kliver på hästbussen på onsdag och då inleds bilresan norrut. Först till Jägersro, sedan till Åby, vilket är ungefär samma upplägg som för ett år sedan. Sylvain kommer också att vara på plats för att heja fram sin reklamhäst.

Vad gillar du mest med Sverige?

– Det finns mycket som är bra med ert land. Kanske främst att travsporten är så stor och vi fransmän blir nästan alltid väl mottagna när vi deltar i de större loppen.

Dum fråga kanske men vi ställer den ändå...

... vad gillar du minst med Sverige?

– Det svenska reglementet som bestraffade Eric Raffin för en bagatell i fjol.

Känns lika fin nu som i fjol

Sedan succén i fjolårets final av Paralympiatravet har segrarna uteblivit och måhända kommer hon inte att dra till sig samma intresse från spelarkåren som senast det begav sig. Trav365 har givetvis känt tränaren på pulsen om dagsformen.

Delia har inte vunnit lopp sedan förra våren. Är hon lika bra i år som vid segern i Paralympiatravet förra året?

– Vi tror det. Hon hade ingen toppform under vintern men känns nu lika bra som samma årstid i fjol. Senast på Enghien blev det ett för henne opassande lopp där första 1000 gick alldeles för långsamt. Hon avslutade sista tusen efter 8,6 och sista femhundra efter 7,0 på lite kladdig bana. Blir det bara tempo på loppet på lördag så kommer Delias slutspeed bli giftig även i år.

Om kusken av någon anledning skulle få en bestraffning på lördag, kan det påverka ert beslut om en eventuell start i Elitloppet senare under maj månad?

– Elitloppet är inte målet just nu utan det är Åby som gäller. Hur gärna vi skulle vilja vara med i Elitloppet i år? Jag vet inte riktigt..., avslutar Sylvain.

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ämnen i artikeln