Berghs kritik: Är ett korkat beslut

TRAV

Bergsåkerstränaren Robert Bergh riktar skarp kritik mot beslutet att flytta måndagens lunchtävlingar till Östersund.

– Jag har just varit och kört snabbjobb på Bergsåker. Det var inga problem. Det är ett korkat beslut att flytta tävlingarna, säger tränaren till Sundsvalls Tidning.

I söndags bestämde Bergsåker i samråd med ATG, Svensk Travsport och Östersundstravet att flytta måndagens lunchtävlingar från Bergsåker till Österund.

Anledningen var att banan var otjänlig och det fanns stor risk att banan inte skulle att hålla för tävlingar.

Nu riktar Bergsåkerstränaren Robert Bergh kritik mot beslutet och menar att tävlingarna hade kunnat köras på Bergsåker.

– Jag har just varit och kört snabbjobb på Bergsåker. Det var inga problem. Det är ett korkat beslut att flytta tävlingarna, säger han till Sundsvalls Tidning.

–  Det här beror på brister i kunskap och tankeverksamhet. Beslutet tas av en vd som inte kan något och en banmästare som har ångest. De skulle naturligtvis ha haft med sig en aktiv i beslutet. De kan ju inte sitta och ta ett sånt här beslut själva. Nej, det är för dåligt. Man kunde ha gjort så mycket med banan, fortsätter han.

”Då hade det inte gått att tävla”

Trav365 når Bergsåkers travbanechef Peder Söderman över telefon på måndag eftermiddag.

Vad säger du om Berghs kritik och att han menar att loppen hade kunnat köras på Bergsåker?

– Det vet man aldrig när man fattar beslutet. Vi hade sex-sju olika vädersajter som vi tittade på och de visade olika allihopa. Sedan visade det sig att det blev relativt kallt i natt, 3-4 minusgrader. Det gjorde att banan blev bättre. Men det fanns sajter som visade plusgrader och då hade det inte gått att tävla. Då valde vi att ta det här beslutet, säger Peder Söderman.

– Det är bättre att ta det här beslutet dagen innan. Hade vi väntat till morgonen och det hade varit plus hade vi fått ställa in helt och hållet. Då är även vissa aktiva på väg också. Men med facit på hand så hade det gått att köra tävlingarna på Bergsåker i dag, men det är nu vi vet det. När vi fattade beslutet tyckte vi att vi tog ett klokt beslut efter de förutsättningar som vi visste då.

Bergh efterlyser även att de aktiva ska få vara med och fatta beslut om tävlingarna ska köras på Bergsåker.

Vad säger du om det?

– Det är brukligt att vi gör så. Vi har Bosse Eklöf som är ordförande för travtränarföreningen. Anläggningschefen Peter Nilsson pratade med honom, men då var han tyvärr bortrest. Det är klart att vi hade kunnat ta kontakt med någon av de andra och ha dem delaktiga i beslutet.