Åbytränaren: ”Formen börjar sitta igen”

Publicerad 2014-03-04

Genombrottshästen som kan skrälla på Jägersro: ”Vi har läget att slåss emot”

André Eklund vinner V75 hemma på Åby i januari 2013 tillsammans med Satine Calmon.

Satine Calmon hade inte gjort något riktigt lopp på över ett år när hon slog till på Jägersro för några veckor sedan.

Bra var hon också.

– Formen börjar sitta där igen men nu har vi läget att slåss emot, säger Åbytränaren André Eklundh som drar ner till V86 på Jägersro på onsdagen med genombrottshästen.

27-årige André Eklundh blev egen tränare i slutet av 2011 och drygt ett år senare kom första tränarsegern på V75 med stoet Satine Calmon.

Som kusk har det blivit ytterligare några segrar på V75 och i höstas körde han Marcus Lindgrens Alkalizer Am till seger i ett uttagningslopp till Svenskt Travkriterium.

Inget slår den första segern i travets elitserie som proffs.

– Att träna fram en häst som vinner ett sånt lopp är något helt annat. Så jag håller fast vid att det fortfarande är min största seger.

Satine Calmon fick en gaffelbandsskada i samband med den segern på Åby i januari i fjol. Sedan sparkade hon sig i hagen. När hon blev frisk från de skavankerna hittades en lös benbit som opererades.

– Så det har tagit tid. I comebacken galopperade hon och tvingades till ett kvallopp. Kände i loppet att det fanns en hel del kräm kvar i henne och kände på mig att formen var bra. Men jag blev ändå överraskad att hon bara kunde gå ut och vinna loppet senast på Jägersro, säger André Eklundh.

Satine Calmon blev hjälpt av konkurrenterna körde rally mot varandra men såg mycket fin ut och avgjorde på ett rejält sätt.

Klarar trappan?

André Eklundh drar alltså ner till Jägersro med en för honom mycket speciell häst. Det är den andra omgången med Onsdag Xpress med V86. Solvalla och Jägersro kör tillsammans, fyra lopp per bana.

V86-2 är ett lopp för ston med 15 hästar bakom startbilen. Loppet är utskrivet som en så kallad spårtrappa där hästen med mest pengar - i det här fallet Satine Calmon - får det sämsta läget.

– Jag visste att det ungefär kunde bli ett sånt här spår med tanke på att hon tjänat rätt mycket pengar. Det måste bli tempo på loppet, blir det det är hon ruskigt effektiv över ett upplopp. Men det kan lika gärna bli fel.

– Jag litar på att de andra sätter upp farten och kommer inte att ta nåt initiativ mitt i loppet utan hon får gå med dem i spåren helt enkelt och sedan hoppas jag att vi har en hygglig position när vi svänger in på upploppet.

Fysiskt fint exemplar

Formen bedömer han som 90 procentig på väg upp. Rent fysiskt är stoet ett praktexemplar som han tror kan springa in någon miljon om hon får vara hel och fräsch.

– Men hon har varit knepig och har galopperat bort mycket pengar. Hon tränas i djupsanden sedan någon månad och jag tycker att det känns bra allting. Men läget kan ställa till det. Såna där lopp är luriga.

MIKAEL WIKNER/KANAL75