”Vill inte stå tomhänta om det börjar gå illa”

Foto: Ulf Hörnberg, generalsekreterare på Svensk Travsport.
TRAV

Svensk Travsport förhandlar just nu med staten för att förbättra sportens villkor i Sverige.

Samtidigt jobbar förbundet på en plan B: etablera ett nytt spelbolag på Malta.

– Vi vill inte stå helt tomhänta om det börjar gå illa för oss, säger Ulf Hörnberg, generalsekreterare på Svensk Travsport.

I slutet av oktober förlängdes travet och galoppens nuvarande avtal med staten i tre månader. Travet och galoppen strider om bättre villkor för att kunna konkurrera på samma premisser som de utländska spelbolagen.

Tidigare har Svensk Travsport berättat att en plan är att etablera ett bolag utomlands och i protokollet från styrelsemötet från oktober avslöjas att planerna fortsätter:

”Generalsekreteraren rapporterade att etableringen av ett bolag på Malta pågår och att det nya avtalet om ljud- och bildrättigheter från tävlingar möjliggör samarbeten med flera spelbolag”, skriver förbundet.

”Är en process”

Ulf Hörnberg, generalsekreterare på Svensk Travsport, berättar mer för Trav365:

– Det är en process där vi har ett antal steg att ta, vi har en del kontakter och vi har tagit fram en del underlag som behövs om vi så småningom vill ha ett bolag och en spellicens på Malta.

– Det finns andra spår också, att vi ska jobba med andra spelbolag. Men vi har hela tiden sagt att vi först och främst vill ha en modell i Sverige som fungerar. Men vi är oroade att den här spelregleringsfrågan drar ut på tiden. Nu kommer inget innan valet, så frågan är hur länge vi ska behöva vänta. Visst har vi saker vi kan förbättra själva inom Svensk Travsport, Svensk Galopp och ATG, men vi lider också av vi är på den här marknaden.

Har ni någon tid uppsatt, hur länge kan ni vänta?

–  Det har vi ingen kommentar på just nu. Det enda vi känner är att vi vill ha en plan B som är möjlig att verkställa, så vi inte står helt tomhänta om det börjar gå för illa för oss. Det är den förberedelsen som vi påbörjat.

Har ni ansökt om licens för att etablera ett bolag på Malta?

– Det finns en plan, vart vi är i den planen vill vi inte kommentera.

Han poängterar dock att det inte handlar om att flytta ATG.

 – Det har aldrig varit aktuellt att ATG ska flytta utomlands. Om vi däremot via annat bolag skulle bedriva spel från Malta, så är det spel via internet.

Men ni tittar även på att samarbeta med andra spelbolag?

– Det är också ett alternativ och vi måste väga det här mot varandra och det är klart det här typen av analyser och funderingar är vi skyldiga att titta på för att veta hur spelplanen ser ut.