Skötaren: Allt är som en saga

Foto: Wellino Boko med skötaren Maria Blomberg och kusken Erik Adielsson.
TRAV

Wellino Bokos karriär såg ut att vara över då hästen gick till avel 2010.

Men nu är stjärnan tillbaka och är en av hästarna som gör upp i finalen av Olympiatravet och 1,5 miljon kronor.

– Allt kändes som en saga när han startade igen , säger skötaren Maria Blomberg.

Stig H Johanssons stjärna Wellino Boko hade inte tävlat på månader när hästen gick in och vann sin delfinal till Olympiatravet på Sundbyholmstravet.

Under fjolåret såg det ut som om hästens karriär var över då hästen slog upp en skada i ett framben för andra gången.

Vann direkt

Hästen gick till avel på Menhammar stuteri under 2010, men efter månader av vila kunde hästen komma tillbaka till tävlingsbanan och vann direkt i comebacken nu i slutat av mars.

För skötaren Maria Blomberg, som följt hästen som unghäst, var det ett känslosamt ögonblick.

– Det kändes overkligt att han startade igen och att han var tillbaka. Allt kändes som en saga, säger hon.

”Var nervöst”

Nu inför lördagens final känns det lite lättare och skötaren låter positiv.

– Det var nervöst förra loppet, när han inte hade startat på ett tag. Nu känns det inte lika nervöst, det är mest skönt att det är bra med honom och att han är med i finalen.

Vad tror du om lördagens chanser?

– Det ser ganska jämt ut, men det är klart att de mer rutinerade är ett huvud högre än honom. Han gör ju aldrig bort sig. Han borde ha gått framåt.

– Jag hoppas att han får ett snällt lopp på innerspår så kanske han kan utnyttja open stretch. Han har oftast gått tuffa lopp, så det kan vara skönt att han fick spår ett och kan gå invändigt.

”Trevlig och snäll”

För Maria Blomberg betyder Wellino Boko något alldeles extra. Hon har själv varit sjuk och tvingades vara borta från stallet då hon gjorde en levertransplantation 2009. Trots sin sjukdom höll hon hela tiden koll på vad som hände med Wellino Boko.

– Jag bodde på Stora Alby, så jag var i stallet och hälsade på när jag var sjukskriven. Jag hade bra kontakt med hon som skötte hästen, Wellino ligger mig varmt om hjärtat. Det blir så när man har skött en häst så länge och han är så trevlig och snäll. Det är alltid härligt att komma till stallet, säger hon.

Hur skulle det kännas om han vann?

– Det skulle vara helt otroligt om han vann, men jag är glad om han gör ett bra lopp och att de ser bra ut med hans ben efter loppet.