Tvingas resa – ett dygn innan loppet

TRAV

Han får åka ett dygn innan loppet för att vara säker på att komma fram.

Gotlandsproffset Sten O Jansson kommer till Solvalla med två intressanta hästar.

– Romeo Amok ska räknas, säger han.

Foto: Sten O Jansson.

Det krävs mer planering för vissa än för andra när det ska tävlas med travhästar. Sten O Jansson, aktiv på Gotland, måste åka i kväll (läs tisdag kväll), ett dygn innan loppet börjar på Solvalla.

Anledningen: Det finns bara en liten båt som går på onsdag morgon.

– Har man otur blir det blåsigt, och då får man inte åka med om man har hästar, säger Jansson.

Men trots planerandet trivs Sten O Jansson riktigt bra på Gotland.

– Det är helt suveränt att träna hästar här. Det är kortare vinter här, havet värmer upp. Sedan har vi riktigt bra träningsförhållanden.

Hur ofta gör du resan till fastlandet?

– Det blir en resa per vecka. Högst.

”Sprang och bromsade”

I morgon startar proffstränaren två, av stallets fyra starthästar, på Solvalla. Båda inom V64-spelet. I V64-2 kommer tvåårige Romeo Amok ut. Det är andra gången han besöker huvudstadsbanan, i det första försöket blev det en mersmakande andraplats från utvändigt om ledaren.

– Han sprang och bromsade lite då. Han var inte trött när han kom in i stallet efter loppet. Han är lite trög och hann inte med tempoväxlingen i loppet. Jag tror att han kan bli riktigt bra som treåring.

Romeo Amok startar från spår åtta. Hur lägger ni upp taktiken?

– Kusken får prova framåt en bit. Men jag ser helst att han slipper dödens (utvändigt om ledaren). Skulle han få en bra resa så är han nog bland de tre. Man ska strecka honom om man tar fler hästar.

I V64-6 startar Sten O:s Oki I Can. En häst med bra kapacitet, enligt tränaren, men inte så högaktuell i detta lopp.

– Hon är inte trimmad alls. Det blev ett väldigt dåligt spår för henne, då hon är mycket långsam ut. Normalt så kör man bara fram i dödens med henne, för att hon är så stark, men så blir det inte nu. Om hästen känns bra får kusken vrida på, men annars blir det snällt upplägg. Vi siktar på Breeders' Crown om 14 dagar, säger Sten O Jansson