”Man får inte glömma Shaq”

TRAV

Efter en svacka under sommaren går Daniel Redéns hästar som tåget.

När Solvalla på onsdagen bjuder på V64-jackpot selar han ut tre hästar med segerchans.

Enda problemet: han kör inte själv.

Vid 21 av stallets 23 årssegrar har han själv suttit i sulkyn.

– Det är så många spelare som inte gillar när jag kör så jag måste stå åt sidan ibland, skämtar Redén.

Daniel Redén, 31, är en glad lax. Han har ständigt glimten i ögat och nära till skratt. Men tonläget när man pratar med honom nu är ändå ett annat än det han hade i somras. 

– Då hade vi problem med nedsatta hästar och skit. Det var allmänna infektioner som gick i stallet, vilket händer ibland när man har hästar. Men det var bara att bita ihop, solen går ju upp nästa dag ändå, och nu har framgångarna börjat komma. Det har visserligen bara gått bra ett litet tag men hästarna är friska och känns glada och pigga i jobben, så vi är nöjda, säger han.

Och visst har framgångarna börjat komma. Så sent som förra lördagen körde Redén Q.Forty Five till seger i V75 och efter det har sju starter för stallets hästar resulterat i ytterligare tre segrar.

– Svävar på moln gör jag  aldrig men det är roligt att det går bra och jag har sagt till personalen, som gör ett jäkla bra jobb, att njuta nu när vi får lite utdelning efter den hårda sommar som vi har haft.

Annan blick från sidan

Daniel Redén har amatörlicens med bantillhörighet Solvalla men som privattränare åt Stall Zet (Bengt Ågerup) med över 40 hästar på träningslistan är han så professionell man kan bli. Han kör oftast själv i loppen men låter också lånekuskar sköta tömmarna emellanåt. Av stallets 198 starter i år har Redén kört 153 och en titt på resultatet visar tydligt att han absolut inte behöver anlita toppkuskarna. Vid 21 av stallets 23 årssegrar har nämligen Redén suttit i sulkyn. Övriga två förstaplatser har tagits av stallets lärling Fredrik Jessen och Örjan Kihlström. Sveriges segerrikaste kusk Björn Goop har kört blankt tio gånger med Redéns hästar i år.

– Det kanske är tillfälligheter och inget som jag lägger någon vikt vid. Jag tycker att de där pojkarna gör det bra. Det kanske är så att de kör i de större loppen och jag lallar på ute på orten, säger Redén och skrattar.

Trots sin fina kuskstatistik väljer Redén att stå på sidan när han på onsdagen har tre hästar till start inom V64-spelet.

– Jag tycker om att köra och jag är ju den som känner hästarna bäst. Men jag tycker om att se hästarna från sidan ibland också. Även om man känner mycket när man kör får man en helt annan blick från sidan. Då kan man se om det är något man ska ändra på. Och när jag har tillgång till de kuskarna som kör nu är jag nöjd. De kör på ett sätt som jag tycker är bra för hästarna.

”Man får inte glömma Shaq”

Det är Örjan Kihlström och Johan Untersteiner som får Redéns förtroende på onsdagskvällen. Det är jackpot på V64-spelet och enligt prognoserna kommer det att ligga tio miljoner kronor i potten. Redén har amerikaimporterna Hard Livin och Shaq Is Back till start i den inledande avdelningen och Örjan Kihlström får finna sig i att bära favoritskapet tillsammans med den förstnämnde.

– Hard Livin (V64-1) känns fin i träningen. Kanske inte riktigt lika fin som han gjorde för någon start sedan men då var han ju extremt fin för att vara honom. Jag tycker att uppgiften den här gången ser bra ut. Han har ett bra spår och jag tror att han kommer att vara bättre än på Hagmyren senast där han trampade igenom och inte var helt på topp.

Shaq Is Back (V64-1) kom in som trea från ledningen senast i ett lopp av samma dignitet som onsdagens.

– Jag var jättenöjd med honom. Det blev lite speedkörning mitt i loppet och han höll helt okej. Han har fått starta på hela sommaren men inte haft någon riktig form. Jag tror att den börjar komma nu. Jag gillar den här hästen och tror att det kommer släppa ordentligt för honom snart.

Hur rankar du hästarna sinsemellan?

– Hard Livin är normalt en lite bättre häst men Shaq kändes grym i måndagsjobbet. Han är en snabbare häst än Hard Livin och när vi körde på lite till slut speedade han ifrån honom ganska enkelt. Hard Livin ska räknas tidigt men man får fasiken inte glömma Shaq.

Stallets bästa treåring

Treårige Kentucky Love har inte stuckit nosen först i något av de åtta lopp han varit med i så här långt, men hästen är på gång och tillsammans med Johan Untersteiner tillhör han segerbuden i V64-3.

– Jag tycker att han gjorde det jättebra som trea mot bra hästar senast. Jag har sagt att det här är min bästa treåring så det är väl dags för honom att börja leva upp till det nu. Kort distans som det är nu passar honom egentligen inte men jag tar ut honom för att han ska få lite fart i benen, och är han den häst jag tror att han är ska han greja 1 640 meter också, säger Redén, som också har en intressant utrustningsändring att meddela.

– Vi ska rycka skorna runt om. Det tror jag gör ganska mycket för honom.

Vad som helst kan hända under onsdagens tävlingar, men trots att Daniel Redén väljer att stå vid sidan av ser det onekligen ut som att hans framgångssvit kan förlängas.

Ola Johansson/Kanal75