Stjärnkusken rasar: ”Är så jävla taskigt”

Får inte köra favorithästen i kväll - riktar skarp kritik mot förbundet

Johnny Takter.
Johnny Takter.

Stjärnkusken Johnny Takter kör inte sin favorithäst A Sweet Dance i kvällens kval till årets stora mål: Oaks.

Anledningen: en missad faktura till förbundet Svensk Travsport.

– Det här är så jävla taskigt mot mig och så jäkla dåligt skött av ST. De har tagit bort en dröm för mig, dundrar Takter.

I kväll körs uttagningslopp till de största treåringsloppen Kriteriet- och Oaks på Solvalla.

En av förhandsfavoriterna till segern i Oaks, storloppet för treåriga ston, är A Sweet Dance, som har radat upp segrarna för tränaren Helena Burman och kusken Johnny Takter.

Inte betalt förbundet räkning

Takter som för en tid sedan tog time out gjorde i princip comeback för att få chansen att få bygga upp och förädla A Sweet Dance.

Därför funderade många varför han inte kör hästen i kvalet till årets stora mål, istället är det Ulf Ohlsson som sitter upp som kusk i kväll.

Detta trots att Johnny Takter satt upp sig som tillgänglig och var placerad som kusk till kvällens lopp.

Anledningen till att han inte kör: en obetald faktura till förbundet Svensk Travsport, något som Travronden var först med att rapportera.

”Ingen empati för att slå mig en signal”

För Trav365 uttrycker Johnny Takter sin besvikelse över hur sitt eget förbund hanterat ärendet.

– Det här är så jävla taskigt mot mig och så jäkla dåligt skött av ST. De har tagit bort en dröm för mig. Jag lever i en separation och har två bostäder och har legat inne på sjukhus för 14 dagar sedan, för jag mår så dåligt, så därför har den här fakturan fallit mellan stolarna. Men då har förbundet ingen empati att slå en signal till mig och fråga hur det ligger till. Den här fakturan är på småkronor, är det inte värt ett telefonsamtal då? Jag ringde upp Petter Johansson (sportchef på ST) och han hade ingen förståelse för mig. Jag ger inte mycket för honom. Jag har bott i bilen i 40 år och jobbat med trav sedan jag var tio år. Jag slarvar aldrig med räkningar och fått miljoner i böter som jag pyntat in till ST. Även om det är min plikt att se till att fakturorna är betalda så tycker jag det är väldigt taskigt i det här fallet, säger han.

– Jag kunde ju sätta upp mig på listan att köra. Om jag har en spärr på mig i systemet ska jag väl inte ens kunna göra det? Då hade jag ju sett att något var fel och kunnat betala det här. Jag är djupt besviken! Jag är så arg på ST, det var jag redan innan. Jag lever ju för att köra A Sweet Dance i lopp, och de vet förbundet.

”När man inte mår bra så får man inget stöd av sitt förbund”

Förra året hade Johnny Takter ett bra år på tävlingsbanan och körde in närmare 20 miljoner kronor. Trots det hade han det knapert ekonomiskt beroende på de höga böter han betalade in till ST.

– Jag hade knappt till julklappar till min familj. Om jag som lever på det här har det så, borde det inte blinka en varningslampa då? När man inte mår bra så får man inte stöd av sitt egna förbund. Man får inte göra så här. Man får aldrig ta bort drömmar från folk, nu tog ST bort min dröm att köra A Sweet Dance. Det här har varit en ljusglimt i mitt liv. Det är det jag blir stimulerad av.

Sportchefen: ”Upp till individen”

Petter Johansson, sportchef på Svensk Travsport, svarar på kritiken så här: 

– Vi har samma faktureringshantering som de flesta företag. Licensinnehavaren får ett bötesbelopp som fastställs på resultatlistan, efter det så går en faktura ut, sen en påminnelse, sen går det till inkasso och betalar man inte inkassot så blir man spärrad. Hanteringen är som i övriga samhället, det är upp till individen att betala sina räkningar. 

Johnny tycker att ni borde ha ringt till honom angående det här?

– Det gör vi inte. Men som sagt så är det fyra steg innan det blir en sån här spärr. Först får man ju då veta att man får böter via resultatlistan, sen får man en faktura, betalar man inte den så går det ut en påminnelse, betalar man inte då blir det inkasso och betalar man inte inkassot, då får man spärren.

Han är ganska kritisk över att man överhuvudtaget kan sätta upp sig som kusk om man har en sån här spärr liggandes på sig, är det något ni tittar på?

– Systemet är komplext. I och med att vi har flera olika kriterier som man skall uppfylla för att köra lopp och att de kan förändras under vägen fram, från dess att man sätter sig tillgänglig till anmälan, så har vi idag valt att ha en deadline och det är när man definitivt anmäler in ekipagen. Att det ska finnas någon typ av varning på att man inte uppfyller kraven är något vi får titta på, säger Petter Johansson.

Redo att köra eventuell final

Johnny Takter är som sagt tillbaka i travet efter årets time out. Men han kör betydligt färre lopp än innan.

– Det är värdelöst. Helt värdelöst. Men det tar för mycket energi av mig att bara hålla mig alert. Köra häst kan jag göra, det är inga problem, det är ungefär som när en musiker spelar gitarr, men det är allt runtomkring som tar för mycket energi. Det har varit ett par mörka dagar.

– Men samtidigt är travet en enda stor familj och jag träffar ju inte de personerna längre. Och det är inte så många som hör av sig. En del gör det och det är bra grabbar. Men de andra, det är klart att det här är svårt att ta på, när en människa mår dåligt.

Om A Sweet Dance kvalar in till Oaks-finalen i kväll, är du redo att köra henne i finalen?

– Ja, absolut. Ulf Ohlsson som kör i kväll har inte gjort något fel, det är förbundet. Och det är en fantastisk häst.

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

ÄMNEN I ARTIKELN