”Det ingår i sporten”

TRAV

De aktiva om galoppolyckorna

1 av 3 | Foto: Per-Anders Gråberg.

Den senaste tiden har flera allvarligare olyckor drabbat galoppen.

Men de aktiva är inte oroade och tror mer att det handlar om en slump.

– Att det händer sådana här saker ingår i sporten, säger jockeyn Per-Anders Gråberg.

Senast i förra veckan hände en otäck olycka på Jägersro Galopp. Tre hästar gick omkull i loppet och ryttarna som red hästarna fick föras till sjukhus.

En av hästarna fick avlivas på banan.

Ryttarna ska ha klarat sig utan några allvarigare skador, men fick bland annat smärtor i ryggen och axeln gick ur led på en av dem.

I slutet av december var Terés Lindén och Rebecca Colldin med om en olycka Täby Galopp. Rebecca Colldins häst snubblade plötstligt i loppet och gick omkull.

Samtidigt kom Terés Lindén ridande bakom i full fart och krockade med Colldin.

Lindén slungades framåt över sin häst och slog i marken med våldsam kraft.

Rebecca Colldin klarade sig förhållandevis bra, men Lindén fick allvarligare skador och var nära att bli förlamad. Hon skadade kotorna och opererades i flera timmar. Även synen på högra ögat skadades.

Nu har hon slutat att tävlingsrida.

Fick avlivas

I juli skadade hästen Zeu Tin Tin benet mitt i loppet. Hästen tvärstannade i ledningen och haltade kraftigt ur fältet. Efter loppet fick hästen avlivas.

I slutet av juli fick hästägaren Sten Thynell avliva två av sina hästar under samma tävlingsdag. Bägge hästarna hade störtat på tävlingsbanan och skadade sig så pass allvarligt att de fick avlivas.

De två hästarna reds av jockeyn Manuel Santos som avstod att tävla resten av dagen.

Handlar om slump

Lotta Mossberg, vd, på Täby galopp tror dock att det handlar om en slump att det har inträffat flera olyckor inom sporten.

– TV är snabba och visa det och det ser dramatiskt ut. Det sker en exponering utan att man förklarar. Det finns statistik på att olyckorna inte har ökat. Men jag har aldrig sett en liknande händelsen som när Terés var med om olyckan, säger Lotta Mossberg.

Att det blir allvarligare olyckor tror hon beror på att hästarna går omkull när man rider nära varandra i loppet.

– Vid olyckan på Jägersro hände det vid kurvan där man rider tätt. Då hinner man inte väja. Att ryttarna klarar sig så bra ändå beror på att de är vältränade och lätta. Om jag skulle ramla skulle jag slå ihjäl mig, säger hon.

Liten risk

Jockeyn Rebecca Colldin var med i loppet då Terés Lindén skadade sig.

Hon ställer sig tveksam till om det blivit farligare med galopp.

– Det är nog både och. Förut har de inte trillat, men nu har de gjort det. Jag har nog ridit mer än 4 000 lopp, men har bara varit med om den där olyckan. Risken är ganska liten. Så jag känner mig inte rädd. Men självklart har jag respekt, säger hon.

Att media rapporterar mer om galopp och olyckor tror hon har en stor betydelse.

– De har blåst upp det mer och samtidigt syns vi mer i media. De senaste åren har vi haft hela dagar med lopp som det rapporterats om, säger hon.

Ingår i sporten

Per-Anders Gråberg som rider flera lopp om året menar att olyckor är något som man får räkna med.

– Att det händer sådana här saker ingår i sporten. Det är inget som man tänker på som aktiv. Jag tycker inte att antalet olyckor har ökat. Det här går i vågor och det är mer slumpen. Att hästarna gör illa sig i loppen är det ingen som man kan rå för. Det är samma sak som om en idrottsman trampar snett.

För att undvika att ryttarna ska skada sig i loppen har de både hjälm och skyddsväst.

– Det gäller att vi ska vara smidiga och rörliga så vi kan inte sätta på oss skydd som en hockespelare. Det är lite av tjusningen med sporten att det ska vara tight och gå fort.