”Han känns helt underbar”

TRAV

Han har vunnit Kungapokalen och Sprintermästaren.

Nu kan Dust All Over även vinna svenskt Travderby.

– Hästen känns underbar i jobben, säger tränaren Roger Walmann.

Att både vinna Kungapokalen, Sprintermästaren och Derbyt har inte hänt sedan 1988. Då tog Gaston Pride och Per-Olof Pettersson hem unika trippeln.

Om några veckor kan Dust All Over göra samma sak.

Ikväll jagar fyraåringsstjärnan en plats i finalen av travsportens blå band.

Det är dags för uttagningsloppen till svenskt Travderby – en av årets mest intressanta travkvällar.

”En riktig stjärna”

Tränaren Roger Walmann är en mästare på att ställa i ordning hästarna till de stora loppen. För några år sedan vann han Derbyt med Colombian Necktie.

– Dust All Over är mycket pålitlig och gör alltid sitt jobb. Det är en riktig stjärna, men Colombian Necktie har nog ännu högre kapacitet. Jag har ju tidigare sagt att Colombian Necktie kan vara den bästa häst jag har tränat, säger Roger Walmann.

”Vässad till ikväll”

Inför kvällens uttagningslopp förlorade Dust All Over överraskande i senaste starten i Skellefteå. Han blev där tvåa efter Shorthanded Goal.

– Men det var helt enligt planerna. Inte att han skulle förlora, men hästen var nedtränad för att vara helt på topp till Derbyt. Jag vinner hellre Derbyt än ett vanligt lopp i Skellefteå, säger Walmann och skrattar.

– Nu har vi vässat till honom och hästen känns under i jobben. Han kommer att vara mycket bättre ikväll, och förhoppningsvis helt på topp i finalen.

– Självklart tror jag på en toppchans att vinna försöket. Han har tidigare visat att han tillhör de bästa i kullen med sina storsegrar.

Kan han göra om samma bragd som Gaston Pride och vinna även Derbyt?

– Jag tror att det kan bli svårt. Min häst har varit igång hela säsongen samtidigt som Sahara Dynamite enbart har matchats för Derbyt. Den hästen blir svår att slå, liksom Wellino Boko som är väldigt bra.

– Men vi har absolut inte gett upp hoppet och visst kan han göra det. I så fall vore det väldigt stort, säger Roger Walmann.

Du har även med Amiral Sund och Loaded i derbykvalen. Chanserna där?

– Amiral Sund är bra för dagen och kanske kan vara tvåa bakom Sahara Dynamite. Jag hoppas att han går till finalen. Loaded däremot räcker inte från ett iskallt utgångsläge.

Michael Carlsson/Minimedia