”Hade stämt TV4 på 100 miljoner”

avPatrik Fernlund, Minimedia

Foto: LARS JAKOBSSON/KANAL75

Söndagens Kalla Fakta engagerade svenska folket.

Stjärntränaren Lutfi Kolgjini är mycket upprörd över programmets innehåll.

– Hade jag varit STC hade jag stämt TV4 på 100 miljoner. Det är förjävligt att man kan smutskasta travsporten så här, säger Ludde.

Kalla Faktas granskning av den svenska travsporten i söndags har väckt känslor hos svenska folket.

Programmet handlade om hur travhästarna behandlas och banveterinärernas arbetssituation. En av landets största travtränare, Åke Svanstedt, blev utpekad av en anonym person att använda elpådrivare på sina hästar. Svanstedt förnekade anklagelserna.

”Pinsamt program av TV4”

Jägersrotränaren Lutfi Kolgjini befinner sig i Italien och har inte sett programmet. Men Ludde har fått höra om programmets innehåll.

– Vad jag hört så var det ett pinsamt program av TV4. De ska inte ha haft några som helst belägg för att göra en sådan skandalgrej.

Vad tycker du om att de anklagar Åke Svanstedt att använda elpådrivare på sina hästar?

– Det är bland det löjligaste jag hört. Det kan vara vilken som helst som sitter i skuggan och säger sig sett att han använder det. Det mest troliga är väl att det är en reporter på TV4 som säger så bara för att de ska få ihop sitt program.

Tror du anklagelserna stämmer?

– Nej, det är ytterst jävligt att anklaga en av landets största hästkarlar. Det finns inte på kartan att han använt någon sådant. Jag har till och med tipsat flera hästägare att testa sin häst hos Svanstedt. Det skulle jag aldrig göra om jag visste han använde några vidriga saker. Det är oförståligt att de får använda elpådrivare på grisar, hur skulle det då se ut om de hade det på hästar. Det är väldigt obehagliga saker, säger en mycket upprörd Kolgjini och fortsätter:

– Hade jag varit STC så hade jag stämt TV4 på 100 miljoner kronor och gått till EU-domstolen med det. Det är inte acceptabelt att de smutsar ner en så stor sport och kommer undan med det. Jag hoppas verkligen inte att folk som såg det här går på skiten för det stämmer inte. Hon som gjorde programmet försöker få en karriär på travets bekostnad. Vad man läst om henne så skyr hon inga medel.

Hur tror du Åke Svanstedt känner efter anklagelserna?

– Det måste vara fruktansvärt jobbigt för honom. Han jobbar stentufft sju dagar i veckan och sen får han bara skit. Det är förjävligt. Man kan jämföra det med att någon går fram till Zlatan och säger att han spelar dopad. Det är klart han blir förbannad. Det blir väl vilken normal människa som helst, säger Lutfi Kolgjini till Trav365.