Johan Edlund: ”Lite pirrigt börjar det bli”

TV4-profilen gör comeback som trav-kommentator: ”Han får väl rädda mig”

avDaniel Söderbäck

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: MIKAEL WIKNER/TR BILD
Johan Edlund.

TV4-profilen Johan Edlund, 47, gör comeback – som travkommentator.

På torsdag kommenterar han Sprintermästaren.

– Lite pirrigt börjar det blir, man vill ju inte göra ett dåligt jobb, säger han.

Nuncio och Stefan ”Tarzan” Melander vann Sprintermästaren 2 juli 2015. Det var senast TV4-profilen Johan Edlund, 47, kommenterade ett travlopp.

Sedan dess har han sadlat om och ägnat sig åt ishockey, friidrott och skidskytte på TV4:s kanaler. På torsdag gör han comeback när Sprintermästaren avgörs på Halmstadtravet.

Johan Edlund ska kommentera loppen från vinnarcirkeln tillsammans med banans sportchef, den tidigare TV4-kommentatorn, Jan-Olof Molin.

– Normalt sett, på en ishockey- eller fotbollsmatch sitter man betydligt högre upp. Här står vi i banhöjd, det är lite lurigt då man inte får något djupseende. Man kommer väldigt nära publiken och det blir en annan känsla än när man sitter isolerad i en kommentatorshytt, säger Johan Edlund.

”Är speciellt”

Vad är skillnaden mellan att kommentera de olika sporterna?

– Friidrott är väldigt komplext då det händer otroligt mycket på olika ställen. En hockeymatch är ju en arena men där det går otroligt fort med mycket rörelser. Ett travlopp är speciellt, där det är ganska många namn att hålla reda på, och det gäller att vara lite förberedd på vad som kan hända, vem som tar nästa initiativ och så vidare.

– Men i alla sporter handlar det om att ge den som tittar information, kanske bjuda på lite underhållning, kuriosa och lära dem någonting.

Är du nervös inför comebacken?

– Lite pirrigt börjar det blir, det var väldigt längesedan jag kommenterade ett travlopp. Man vill ju att det ska gå bra och jag har ingen lust att göra ett dåligt jobb, ha ha.

– Men jag är glad att jag har ”Molle” (Jan-Olof Molin), han är otroligt skicklig och han får väl gå in och rädda mig om tystnaden blir för lång.

Stjärnkusken Johan Untersteiner hyllar dig på Twitter inför comebacken, hur känns det?

– Nåt lurt är det med det, han kanske vill ha en bjudlunch, ha ha. Skämt å sido, det är jättekul så klart.

Vilket är ditt bästa minne från Sprintermästaren?

– Det bästa är nog Nuncio 2015, det loppet var häftigt och det fanns väldigt mycket magi runt Nuncio då under första året han tävlade i Sverige. Han var väldigt bra i Elitloppet och så vann han Sprintermästaren. Det var väldigt mycket folk, bra drag och jag vill minnas att det var bra väder också.

Vem är din vinnare i år av Sprintermästaren?

– Jag kan inte se något annat än att Perfect Spirit vinner. Han vann senast på Rättvik och var inte maxad i utrustningen och det var medeldistans. Han kommer göra ett otroligt bra lopp.

Extra V75 från Halmstad har spelstopp klockan 19.20 på torsdag.

Kvalheaten i Sprintermästaren går som V75-2, V75-3 och V75-4. Finalen körs efter att V75-omgången är färdig.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

V75

TV4

Ishockey