Fernlund: ”Hur ska han kunna förlora?”

TRAV

Expertens krönika med tipsen till helgens V75

Experten Patrik Fernlund.

Det slog ner som en bomb: Örjan Kihlström bakom Nuncio.

Hur ska han nu förlora Elitloppet?

Han är väl löjligt klar?

Sedan har jag några förslag som skulle utveckla Elitloppet i positiv riktning.

Lita på att en av världens bästa kuskar, Örjan Kihlström, haft mycket att fundera på de senaste dagarna. Stefan Melander smög under söndagen fram att han avstår att köra sin ögonsten Nuncio i Elitloppet och överlåter i stället tömmarna till ­Örjan Kihlström. Wow, vilken grej! Även om jag har svårt att förstå Melanders beslut.

Han har lyckats fenomenalt bra med Nuncio, som är ett unikum till travhäst men helt enkel är han inte och jag tror det är en fördel om man känner honom sedan tidigare.

Nu spelar det kanske ingen roll, för Kihlström är en världsartist utan nerver, men jag är ändå förvånad över ”Tarzans” beslut. När Melanders samtal kom blev det djupa veck i pannan för Kihlström. Han hade nu tre hästar i Elitloppet, men kan ju bara ­köra två. Det blev Nuncio och Propulsion – samtidigt som han sa nej tack till Magic Tonight åt sin vän och uppdragsgivare Roger Walmann.

Dessutom ägs Magic Tonight av storhästägaren Lennart Ågren, som är Kihlströms tunga sponsor och det avtalet handlar inte om några små summor. En sak är säker: Det kan inte ha varit något enkelt val för Örjan och frågan är hur bra han tycker att Propulsion är då han avstår att köra fjolårets segrare med allt runtomkring honom.

Magiska tävlingar

Jag skrev efter lördagens V75-tävlingar att Nuncio vinner och det finns ingen anledning att tveka. Solvalla har fått till ett fantastiskt Elitlopp, med stora två- och fyrbenta profiler som kommer tjusa oss. För övrigt är hela helgens tävlingar magiska, med massor av roliga inslag. Varje år säger man samma sak, men frågan är om inte den här Elitloppshelgen är den bästa rent sportsligt på många, många år?

16 hästar och 16 kuskar

Till sist: Vore det inte bättre om kuskarna enbart fick köra en häst i Elitloppet? Som det är nu får till exempel Örjan Kihlström köra en häst i varsitt försök och sedan ­välja häst i finalen om han kvalar in båda. Märkligt och det mest rättvisa vore om varje häst anmäldes med en kusk och att vi fick 16 ­hästar och 16 kuskar. För i vilken annan sport har du dubbla chanser att vinna VM-guld?

Landslaget i ishockey får inte precis en ny chans om man förlorar med 3–0 i semifinalen mot Finland. Då är det kört.

Detta tror jag skulle utveckla och göra det mer rättvist i världens roligaste travlopp.

Sedan borde spårlottningen göras mer modern där den snabbaste försöksvinnaren får välja spår först i finalen och så vidare. Spåren är enormt viktiga och jag tycker ­inte att de ska avgöras med en lott inför en så stor ­final. Detta skulle, om möjligt, få ännu mer tävling och fartfest i ”vårt” lopp. Häftigt va?

Patrik Fernlund

ARTIKELN HANDLAR OM