I går uppfylldes deras drömmar

TRAV

V75 brukar vara stjärnkuskarnas arena – men inte på Bergsåker.

Där tog tre kuskar sin första seger i travets finrum.

Oerhört nyttigt och uppfriskande för sporten.

Ålder på kuskarna: 23–39–72.

En av sakerna som gör travsporten så underbar är att de små tränarna och kuskarna kan sätta proffsen på plats.

Allt som oftast dominerar dock våra stjärnkuskar och gör rent hus – framförallt på V75. Det är oerhört svårt att som mindre rutinerad kusk hävda sig mot de bästa, men under lördagen skedde något unikt.

Pierre Nyström, Michael von Krusenstierna och Svante Ericsson hade aldrig tidigare vunnit på V75. Men på bara några timmar satte de proffsen på plats.

Nyström inledde med sin pr-häst Ladyofthelake som jag alltid haft ett gott öga till och kapaciteten har funnits där. Nu, som sexåring, har hon mognat och radar upp toppinsatser. Segern blev helt överlägsen och fortsättning följer.

Det är en häst som kommer utvecklas ­ytterligare och det finns inte så många ston i landet som har bättre styrka.

En av landets yngsta proffstränare

Kort senare var det 72-årige Michael von Krusenstierna som bjöd på ett spännande upplopp. Hästen Krusse spurtade fort, väldigt fort och hann fram till knapp seger. En rejäl överraskning för spelarna – men det brydde sig inte kusken om.

Svante Ericsson är en av landets yngsta proffstränare­. Han har inte så många hästar i träning, men har plockat fram flera toppindivider, bland annat Satisfied la Marc och Al’s Winnermede.

Sexåringen har gjort två lopp hos 23-åringen och vet ännu inte hur det känns att förlora. Hästen tränades innan av Stig H Johansson, och det är imponerande av Ericsson att utveckla en häst som varit hos en av Sveriges största hästkarlar genom alla tider.

Starkt med en övertygande dubbel

Världens bästa dalahäst On Track Piraten stormar fram mot tio miljoner kronor i intjänade pengar och tog en ny överlägsen V75-seger i Sundsvall. Hästen var kvick från början, tog ledningen och vann sedan utan att behöva bruka sig för fullt.

Nu laddas stjärnan mot Olympiatravet, och visst tillhör han förhandsfavoriterna?

Bara 40 minuter senare var det dags för Hans R Strömbergs andra V75-seger, då genom Bottnas Commandeur. Johnny Takter bjöd på en delikatess då han ”kuppade” sig till ledningen, och sedan blev även den

segern överlägsen. Att ta en dubbel på V75 med enbart 15 hästar i startbar ålder i träning är oerhört starkt gjort.

Inte det minsta ringrostig

Erik Adielssons kärleksförklaring till Scellino Luis i travsändningen i TV12 var vacker. Adielsson äger hästen och reportaget sändes innan loppet, och inte blev det sämre då hästen tog hem V75-avslutningen efter en snygg styrning.

Solsting på Adielsson efter den långa semestern? Inte alls, han är hetare än på länge. Såg ni hur Windy Ways spurtade? Wow, där har du en vinnare nästa gång.

Till sist: Fyra klara favoriter och en andrahandsfavorit vinner på V75, och det ger 3,1 miljoner kronor på sju rätt.

Patrik Fernlund