”Alla svenskar till Vincennes”

TRAV

Nuncio, Örjan Kihlström och Stig H Johansson hade lekstuga.

Anna Mix är världens tuffaste travtjej.

Caddie Dream – en morsa som kan vara stolt över sina avkommor. 

Det går knappt att skriva fler superlativer kring landets superstjärna nummer ett, Nuncio. Jubileumspokalen blev inte dramatiskt. Det var Nuncio – fram och baklänges. Örjan Kihlström fick andra ytter tillsammans med sin häst, och då stallkamraten Volstead blev hetsig utvändigt om ledaren kunde Örjan skratta hela loppet igenom. När attacken sattes in så lämnade Nuncio sina konkurrenter med en gäspning och tjänade ytterligare en miljon kronor.

"Alla svenskar till Vincennes"

Stefan Melander tränar, hans sambo Catarina Lundström har hand om den dagliga skötseln och Örjan Kihlström kör. Ett svårslaget team – med en svårslagen häst. Nu väntar jag bara på duellen i Paris i januari.

Bold Eagle vs Nuncio, i Prix d’Amerique. Då ska alla svenskar till Vincennes.  Örjan Kihlström, som tog en fyrling på V75, visade i den tredje avdelningen varför han är världens bästa travkusk.

French Laundry var som en bil utan ratt de sista 400 metrarna. Hur det gick? Örjan lyckades, på något mirakulöst sätt, få honom först över mållinjen trots att hästen var väldigt svår att styra. Han körde slalom, och vann med minsta möjliga marginal.

Sådana styrningar ger mig gåshud.

Om du inte sett delikatessen, gå in på ATG:s videoarkiv och kolla. Helt, helt makalöst. 

"Var i publikens smak"

Anna Mix var annars kvällens behållning på Solvalla. För inte kan det finnas någon starkare travtjej i världen?

Hon lyckades med konststycket att vinna Sto-EM, och besegra Some Summit från utvändig position.

Hästarna krigade sida vid sida hela upploppet, vilket var i publikens smak. Snacka om catfight – där Sofia Aronssons fransyska gick segrande ur striden.  Caddie Dream är landets hetaste travmorsa.

Readly Express, fyra år, är megafavorit i Derbyt. Samtidigt så imponerar hans treåriga syster, Caddie Lisieux, enormt. Hon vann V75-2 under onsdagen, och är förhandsfavorit till segern i Oaks, som är treåriga stonas stora slag. Inte illa att ha bästa fyraåringen och bästa treåringen. Caddie Dream kan vara stolt som mamma.

Till sist: Stig H Johansson gjorde comeback i legendloppet – precis som hästen Michelangelo Ås. Hur det slutade? Utan lopp i kroppen för både häst och kusk blev det seger, och detta var Stig H:s tredje raka i Ahlsell Legends.

Robert Bergh hade ställt i ordning, och en av svensk travsports största genom alla tider körde till ledningen, fick elak press av Giampaolo Minnucci och det blev sega ben över upploppet. Dock ville både häst och kusk vinna och höll sig först över mållinjen vilket var imponerande

Underbart att se Stig H där han hör hemma.

I vinnarcirkeln.

Patrik Fernlund