”Därför ska jag tacka Melander”

TRAV

Experten Patrik Fernlunds krönika efter V75-tävlingarna på Bergsåker

Foto: Kanal 75
Stefan Melander, Nuncio, Örjan Kihlström och Cattis Lundström efter Nuncios seger i Sundsvall Open Trot

Många topphästar lämnar landet – det är ett gigantiskt problem.

Därför ska vi tacka Stefan Melander ödmjukast. Han gjorde tvärtom med Nuncio.

Sedan tog en 13-åring SM-guld. Helt otroligt.

Patrik Fernlund

Den ena topphästen efter den andra lämnar Sverige, därför ska vi tacka någon uppe i himlen att Stefan Melander valde att ta Nuncio över Atlanten för att tävla med honom i Sverige. Han är exakt den krydda vi behöver, och under lördagen lekte han hem Sundsvall Open Trot och en miljon kronor. Från spår ett tog han enkelt hand om ledningen, och sedan var resten en ren defilering även om det var rysligt nära galopp 800 meter från mål. 50 starter – aldrig varit utanför prispallen. En av världens bästa hästar, någonsin.

Apropå hästarna som lämnar landet, jag har en idé på hur vi fångar kvar dem. Mer om det i krönikan på tisdag.

”Fick vara just prins”

Tungt favoritfall blev det i SM för kallblod, där Månprinsen A.M. fick vara just prins – och Odin Tabac blev landets stora kallblodskung. 13 år gammal vinner Jörgen Westholms häst SM, och gjorde det på ett helt överlägset sätt – trots att hästen inte var i toppform. Odin hade inför loppet inte startat sedan elitloppshelgen, och förberedelserna var ej optimala. Trots knivskarpt motstånd var Westholms häst överlägsen, och tränaren hade på förhand tänkt släppa ledningen men Gunnar Melander satt lugn utvändigt och trodde säkert han skulle knäcka vinnaren över upploppet med sin prins. Men när Melander började köra stack Westholm och vann överlägset. Förstapriset: 250 000 kronor.

”Inga blufflopp”

När Joseph Verbeeck kommer till Sverige blir det i alla fall inga blufflopp. Tvärtom.

I V75-2 hade Robert Bergh tre hästar. Chefen själv körde galopp med Digital Control, och i det skedet tog Örjan Kihlström ledningen med stallets mest betrodda häst Picasso Sama. Vad som hände sedan? Verbeeck, som körde Berghs Stall Warning, skickade fram sin häst i en hastig attack – pressade på ledaren en lång stund innan han gav sig. Picasso Sama kämpade tappert som trea, medan ”Jos” var sist i mål.

Erik Adielsson satt en bit bak och skrattade gott åt det höga tempot, och kunde avgöra lekande enkelt med supertalangen Le Miracle som är något alldeles extra. Han vann i bronsdivisionen i sin livs 13:e start. En rolig detalj: Svante Båths häst har hittills under karriären aldrig stått i ett vinnarodds över fyra gånger pengarna. Det visar hur högt spelarna håller honom.

”Det irriterar alla”

Efter massvis med omstarter så blev det två vinnare när lärlingarna gjorde upp i Lars Lindbergs Minne, V75-4. Daniel Redéns fina sto Windy Ways vann tillsammans med Frank Nilsson – och även Risto Airaksinens Part Two var först på mållinjen med kusken Ville Karhulahti. Ett härligt upplopp med två fina hästar, men det händer för ofta att loppen drar ut på tiden när lärlingarna får chansen på V75. Det blir mycket omstarter, och kanske är det bättre att avgöra loppen med bilstart? Jag gillar voltstart, men det får inte bli så här pass stora förseningar, framförallt inte på V75. Det irriterar alla.

Patrik Fernlund