”Antingen fegar man, eller så tarman chansen”

Publicerad 2016-10-06

Maria Törnqvists nya miljongård i Nossebro
Maria Törnqvists nya miljongård i Nossebro

I november flyttar proffstränaren Maria Törnqvist sin tränarrörelse till Nossebro.

Anledningen: hon har köpt miljongården Stall Däningsholm.

– Antingen så fegar man och får leva med det resten av sitt liv, eller så tar man chansen, säger Maria Törnqvist till Trav365.

Maria Törnqvist
Maria Törnqvist

28-årige travtränaren Maria Törnqvist har investerat stort.

Inom ett par månader flyttar hon sin tränarrörelse från Eskilstuna till Åby.

Hon har köpt miljongården Stall Däningsholm i Nossebro – travtränaren Mimmi Elfstrands gård. Det rapporterade facktidningen Travronden.

Därmed lämnar Maria Törnqvist också sin sambo Markus Svedberg som blir kvar i Eskilstuna, och de blir nu särbos.

”Platsbrist”

– Det är inte spikar något exakt datum ännu när flytten går, men förhoppningsvis någon gång under november. Senast första december ska vi ha flyttar i varje fall, säger Maria Törnqvist till Trav365.

När slog du till på den nya gården?

– Det var någon vecka sedan allting blev klart. Vi har hela tiden vetat om att vi kommer få platsbrist där vi är i dag, det har kommit in mycket hästar och sådär och när unghästarna nu kom in till våren får vi helt enkelt inte plats. Jag har kollat på gårdar runt Stockholm och Eskilstuna, men det är svårt, dels är det väldigt dyrt och sedan är det svårt att hitta något som har allt, med bra banor, bra stallar, och bra hagar, säger Maria Törnqvist och fortsätter:

– Sedan fick jag nys om den här gården, och till en början tänkte jag inte så mycket på det. Sedan började jag tänka allt mer på det, det är ju fina hästar som vuxit upp på gårdarna däromkring och då började intresset växa lite. Sedan åkte jag ner och kollade på gården och då kände man att det här kanske inte är så tokigt.

”Jättenervöst”

Hur kändes det när du väl tog ditt beslut?

– Det är så klart jättenervöst, det tråkigaste är att flytta från Markus, men samtidigt är det svårt och någonstans måste man välja, antingen så fegar man och får leva med det resten av livet, eller så tar man chansen. Gården är i väldigt bra skick, det är relativt nybyggt och inte så mycket att göra med den, förutom vanligt underhåll.

Det måste kännas spännande?

– Absolut, dels att det är en fin gård, men sedan tycker jag också att jag har fina hästar på träningslistan och det är en speciell känsla att äga gården helt själv, nu kan man själv anpassa gården efter hur man själv vill ha det, tänker, tycker, och tror.

Du har också lagt mycket vikt vid att bygga ett bra team runt dig?

– Ja, precis, det tycker jag är jätteviktigt, det är minst lika viktigt som att ha bra hästar. Jag har också mycket kontakter söderut, och det var också det som gjorde att det vägde över att flytta hemåt igen, jag är ju från Göteborg. Här uppe har det varit lite svårare när man inte är härifrån, man har fått bygga upp och skapa sina kontakter här, men nu vet man vad man kommer hem till, säger Maria Törnqvist och avslutar:

– Sedan kommer jag sakna vår fantastiska personal som vi haft här, men det ska bli en intressant resa.

Maria Törnqvist har för dagen 14 hästar på sin träningslista, där miljonären Rolex Bigi tillsammans med Quite Windy sticker ut   

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ämnen i artikeln