Gamlingen gör sin sista säsong

Foto: Kanal 75
Still going strong. Criks Hurricane är inne på sitt sista år som tävlingshäst och vann för ett tag sedan, guldspecialen på Gävletravet som nybliven tolvåring, vilket inte många hästar lyckats med.
TRAV

Criks Hurricane är sveriges numera äldsta travstjärna.

För bara tre veckor sedan vann han gulddivisionen som tolvåring.

– Han har gjort det otroligt bra hela karriären, och det har blivit många roliga minnen så här långt. Criks Hurricane har helt klart betytt mycket för mig, och är en fantastiskt häst helt enkelt, säger Jörgen Westholm.

Criks Hurricane karriär inleddes på hemmabanan Romme där han började med vinst direkt i debuten. Att han var en häst utöver det vanliga var det kanske inte alltför många som hade koll på redan då. Vinnaroddset det stannade nämligen på karriärens tredje högsta, över tjugoen gånger pengarna

- Jag tyckte mest att han var flegmatisk och trög i jobben hemma i träningen, och skulle köra invändigt i debuten. Istället så hamnade vi i dödens, och då vi trots det lyckades vinna därifrån, så förstod jag att han kunde bli riktigt bra, säger Jörgen Westholm.

Rolig seger i guldspecialen

Och sedan dess har Criks Hurricanes karriär stadigt gått framåt. Vid årsskiftet faller han för åldersgränsen, men har alltså en säsong kvar på tävlingsovalerna. Och Criks Hurricanes sista år som tävlingshäst har börjat bra. En start har blivit en seger i guldspecialen på Gävletravet. En seger som värmde hela kretsen runt hästen.’

- Ja, det var riktigt kul. Allting stämde perfekt, upplägget inför loppet och så vidare, sedan så körde Björn (Goop) ett helt perfekt lopp. Han var jättefin och det var helt klart en av hans fem toppar hittills i karriären.

En av fem, vilka är de andra fyra?

- Segern i Sverigeloppet var riktigt rolig, och sen när vi besegrade Lucky Po och Stefan (Melander) i Fyraåringsstjärnan på Gävle är också en seger som jag minns väl. Debuten i Frankrike nere på Vincennes när han vann direkt var en ruggigt kul vinst och sedan när han besegrade ”monstret” Jag De Bellouet var en stor upplevelse. Vi hade gjort upp ett speciellt träningsprogram inför den starten som fungerade utmärkt, och sedan presterade Philippe Masschaele en perfekt styrning i loppet. Det är väl de som är dom absolut roligaste segrarna hittills tillsammans med Criks Hurricane, säger Jörgen Westholm.

Totalt har Criks Hurricane sprungit in 6 679 269 kronor och hittills har det blivit seger i 35 av karriärens 144 starter. Största segern är vinsten i ett montélopp, Prix Paul Buquet, med 460 000 kronor.

På onsdag startar Criks Hurricane återigen, denna gång på Solvallas V64-omgång.

Mattias Spante/Minimedia