Här är backen som ska ge ny storvinst

Robert Bergh om: • Specialgjorda träningsbanan • Dubbla miljonchanserna i Derbyt • Gula kavajerna

Uppdaterad 2018-09-03 | Publicerad 2018-08-29

En 550 meter lång backe – med asfaltskross från Sundsvall.

Det är receptet som ska ge stjärntränaren Robert Bergh sin fjärde Derbyseger och två miljoner kronor.

– Det hjälper hästarna att hålla en längre formkurva, säger han.

Under 2017 var Robert Bergh både den vinst- och segerrikaste travtränaren i Sverige.

Hans hästar vann 239 lopp och stallet körde in 29,5 miljoner kronor.

Under 2018 ligger han ”bara” femma över de vinstrikaste tränarna i landet.

Nu kan det bli ändring på det – mycket tack vare den träningsbacke som Robert Bergh fick klar på gården i Hajom för två månader sedan.

– Det har varit ett blandad år. Det var tjurigt i början på maj, juni och juli. På grund av värmen fick jag korrigera träningsupplägget och köra på nätterna. Sedan lade vi om rutinerna och backen blev klar. Då har det tagit sig igen, säger 49-åringen till Trav365.

”Håller längre formkurva”

På söndag väntar en av årets höjdpunkter: finalen i Svensk TravderbyJägersro med två miljoner kronor i förstapris – och dubbla prispengar till hästar som fortfarande är ”premiechansade”.

Robert Bergh har slipat formen med sina dubbla finalister Transcendence och Spickleback Face (premiechansad och tar hem fyra miljoner kronor vid seger) i den 550 meter långa backen.

– Det är ett bra tillskott i träningen. Grejen är ju den att jag alltid haft med mig en backe när jag tränat hästarna. Det hjälper hästarna att hålla en längre formkurva. På en vanlig bana är det svårt att få till det bra om det exempelvis är mycket nederbörd, eller snö. I stället för att kanske ställa in en träning kan man köra och även hålla formen under vintern. Det är mycket som blir lättsammare, säger Robert Bergh och fortsätter:

– Det är flera saker som är bra och utvecklande för hästarna. De utvecklas fysiskt och även mentalt blir det lite annorlunda, när hästarna får byta miljö, mot att bara vara på ett ställe och träna. Vissa hästar trivs att vara i en backe, Transcendence är en av dem tillsammans med Balfour och Mindyourvalue W.F..

”Handlar om vad man tror på”

Intervallbacken mäter 550 meter och har en skogsslinga runt om på två kilometer. Dock vill inte Robert Bergh mena på att just hans upplägg är unikt.

– Jag vet inte, alla tränar vad som passar dem själva bäst, en del vill mest hålla sig till rakbana. Det handlar nog mest om en känsla, vad man själv tror på.

– För min egen skull är det två sidor av det. Det blir en bättre form på träningen och underlaget sitter i bättre. Det blir lättare för personalen och en bra helhetslösning. Jag har kört ner samma sand som jag har i backarna i Sundsvall. Det är asfaltskross som blir som en gummimassa som gör att det blir bra fäste och mjukt, vilket gör det lättjobbat under sommaren.

”Klart bästa meritlistan”

På söndag är tanken att intervallträningen ska ge resultat. Både 2 Transcendence och 6 Spickleback Face startar i Derbyt, V75-6.

– Transcendence känns bra. Det är ett jätteöppet lopp, utan några storstjärnor, utan det är mer morgondagens stjärnor. Det känns småoptimistiskt, utan att göra en för stor sak av det. Han har ju hoppat och strulat och måste givetvis ha en fungerande dag för att kunna vinna loppet, säger Bergh och fortsätter:

– Sen har han den klart bästa meritlistan i startfältet. Han kvalade in till Sprintermästaren och nu till Derbyt och satt fast med ”Uffe” (kusken Ulf Ohlsson) i Kungapokalen.

Spickleback Face kommer att köras av Christoffer Eriksson.

– Det kändes bra att Christoffer var ledig, han känner till honom. Jag känner Transcendence bättre och för honom har det varit galopp direkt med en ny kusk. Det är en riktig klyscha, men det känns som båda två har lika goda chanser.

Robert Berghs senaste Derbyseger kom för 15 år sedan med Peter ”Foppa” Forsbergs Tsar d’Inverne.

Vann med ”Foppas” häst

Robert Bergh har vunnit Svenskt Travderby vid tre olika tillfällen. 1997 med Remington Crown, 2001 med Hilda Zonett och senast för 15 år sedan, 2003, med Peter ”Foppa” Forsbergs Tsar d’Inverne.

Tre klassiska gula kavajer, som alla Derbyvinnare får, hänger hemma hos Bergh.

– De hänger bredvid varandra, det är väldigt snyggt. Jag tror det blir ännu vackrare med fyra på rad, avslutar han och skrattar.

Finalen av Svenskt Travderby på Jägersro startar klockan 16.30 på söndag.

Följ ämnen i artikeln