”Kul drag & fräck spik på Dannero i dag”

Carlsson: Kallbloden i fokus – det låter väldigt bra från stall Bergh

Foto: TR Bild
Frida Zonett lämnas ensam i V75-avslutningen. Har fått ett perfekt läge, samtidigt som de värsta konkurrenterna står betydligt sämre till.
TRAV

Jan-Olov Persson tränar halva finalfältet i Kallblodskriteriet.

Jag tror att han har vinnaren – men inte favoriten utan ett roligt drag.

Sedan har jag en fräck spik i omgången som Bergh levererar bakom Frida Zonett.

Dags igen för V75 och den här söndagen är det kallbloden som är i fokus. Det är Svenskt Kallblodskriterium och Kriterie-stoet som står på programmet och de klassiska loppen avgörs på Dannero.

Kallblodskungen Jan-Olov Persson har hela sex hästar inkvalade till Kriteriet och en häst i Kriteriestoet. Favorit är Eld Rask som imponerade mest i kvalen då han vann från dödens i läcker stil. Han har såklart toppchans att vinna, men frågan är var han hamnar och hur loppet blir kört. Det finns risk att han får göra grovjobbet utvändigt ännu en gång och det är frågan om han pallar det igen.

Öystein Tjomsland har en riktigt bra häst i Rappstjernen som är obesegrad efter fyra starter och Tjomsland vet hur man ställer i ordning till stora lopp. Nyligen vann han Kallblodsderbyt med Philip
Ess och besegrade då närmast Jan-Olov Persson-tränade Tekno Eld. Rappstjernen är snabb ut och kan leda runt om.

Mellan dessa båda finns Ängsborken som har varit jättebra och som tränas av Alf Jonsson där sonen Jimmy mycket väl kan styra in deras löfte till en klassisk seger.

Varningen och draget i loppet är B.W.Rune som även han tränas av Jan-Olov Persson. Han kom tillbaka mycket bra efter galopp i kvalet som tvåa och är under stark utveckling. Har visat fina kvaliteter tidigare och treåringarna utvecklas olika snabbt den här tiden – det kan hända mycket på några veckor. Är bortglömd.

I sulkyn sitter en viss Örjan Kihlström som vet hur man vinner stora lopp...

Svarade för imponerande debut

I Kriteriestoet är det stor chans att segern går till Öystein Tjomsland som tränar favoritduon Voje Maren och Brenne Blesa.  Båda övertygade när de vann sina uttagningslopp och fördel för Voje Maren på läget och som lär köras till ledningen efter en bit.

Men Brenne Blesa svarade för en imponerade debut vid segern senast då hon galopperade i stor ledning vid upploppets början, men ställde sig och kunde ändå komma tillbaka och vinna. 

Tredjehästen i loppet är Jeksa som är startsnabb och tar ledningen. Hon hakade på som tvåa efter Voje
Maren i kvalet och skulle den sistnämnda komma bort är Mjölneröds häst ett bud.

Väntar på att det ska lossna

I V75-1 var jag först inne på att spika Whitehouse Express som nu har två lopp i kroppen och lär braka till ledningen. 

Men det var länge sedan han vann och man måste ju bara ha med urtappre Beau Mec som har stångats mot eliten under året, samt pånyttfödde Montdore.

New Joker hade en härlig uppvisning senast när han svepte fältet över sista bortre långsidan och försvann ifrån till en överlägsen seger. Är favorit i V75-3, men det är en tuffare uppgift den här gången och jag garderar.

Jag väntar på att det ska lossna för Corroded som Robert Bergh har talat sig varm om tidigare. Glöm inte bort honom den här gången.

Kan få avgörande försprång

Handikapp-loppet Svensk Travsports Guldtäcke är som alltid intressant med hästarna utspridda på flera tillägg. Favorit är Järvsöodin som Jan-Olov Persson tror på toppchans med efter många bra insatser.

Men han lär få kämpa för att plocka in 20 meters tillägg på U.R.Faxe som har varit riktigt fin vid segrarna och som är kvick ut. Han kan nog skaffa sig ett rejält försprång till Järvsöodin vilket kan fälla avgörandet till slut.

Jag var länge inne på att spika Tesio i den sjätte avdelningen. Den urstarke travaren har en hög lägstanivå och var inte som bäst trots att han vann senast. Men det där har säkert Robert Bergh fixat till nu när han plockar ut hästen igen. Tesio möter enklare hästar än tidigare och ska normalt ha en bra chans att plocka ner alla.

Men han får sällskap på systemet av två hästar, dels Mr Dream Coktail som är en bra stayer och som leder länge från sitt innerspår. Och så Wutan, som har gjort det bra i två starter på svensk mark för Daniel Redén och som bara blir bättre och bättre.

Inte enkelt att runda hela fält 

Omgångens fräcka spik kommer i V75-avslutningen och det är Frida Zonett från ett perfekt läge, samtidigt som de värsta konkurrenterna står betydligt sämre till. 

Bergh trodde väldigt mycket på Frida Zonett inför senaste starten då hon tävlade barfota runt om för första gången. Hon blev då trea från ledningen men höll till 20 meter före mål. Det var regn och kladdig bana vilket kan ha påverkat. 

Frida Zonett får en ny chans och jag blir inte förvånad om hon bara vinner nu i stället, antingen från spets eller från annan position. Det låter nämligen bra från stall Bergh. 

Även om jag vet att hästarna som står längst bak i den här spårtrappan är bra, och favoriten Millie Millionaire har verkligen varit duktig på slutet. Men som sagt, det är inte alldeles enkelt att bara gå ut och
runda hela fält i spåren varje gång den här årstiden.

avMichael Carlsson

ARTIKELN HANDLAR OM

V75-tips

V75

V75-tips

Trav