Trav

Svanstedts hemliga möten med Silbersky

Av: 

Minimedia

Madeleine Brohlin

TRAV

Så ska Silbersky få Svanstedt friad i hovrätten

Om två veckor inleds rättegången i Åke Svanstedt-fallet.

Just nu förbereder sig tränaren och hans advokat med flera hemliga möten.

Svanstedts stjärnadvokat Leif Silbersky har ny information som ska få rätten att ändra straffet.

– Hovrätten kommer att få en helt annan bild än den tingsrätten hade, säger Leif Silbersky.

Om två veckor inleds rättegången mot Åke Svanstedt, hans försteman Glenn H Persson och lärlingen Carl Johan Jepson, som arbetade i Svanstedt stall tidigare.

Åke Svanstedt dömdes av tingsrätten till dagsböter för anstiftan till brott mot djurskyddslagen. Hans försteman Glenn H Persson dömdes för olaga hot och ett fall av medhjälp till brott mot djurskyddslagen. Carl Johan Jepson, som arbetade i Åke Svanstedt stall, dömdes för två fall av brott mot djurskyddslagen.

Enligt rätten ska Åke Svanstedt ha uppmanat sina anställda att använda grisfösare på hästar i träningen.

Överklagade domen

Både åklagaren Anders Gustafsson och Åke Svanstedts advokat Leif Silbersky överklagade domen och den 13 september tas fallet upp i hovrätten.

Svanstedts advokat Leif Silbersky berättar att han och Åke har träffats flera gånger inför rättegången.

– Vi har träffats och vi kommer att träffas i slutet av veckan igen för ytterligare förberedelser. Det är en hemlighet mellan oss vad vi diskuterar.

Var träffas ni?

– Det kommenterar jag inte.

Vad säger Åke?

– Han är självklart glad att det ska tas upp igen han utgår från att han ska bli frikänd helt och hållet

Är han orolig?

– Det är klart att han är det. Ett rättssystem är ett rättssystem och hur det fungerar i slutänden kan man aldrig förutsäga.

Besök på gården

Åke Svansteds advokat Leif Silbersky yrkar på att tränaren ska frias helt. Silberskys nya bevisningen i hovrätten är att alla ledamöter ska få åka ut på Svanstedts gård.

– Det ska bli en bättre utgång i hovrätten än i tingsrätten. Vi ska göra en syn på platsen, hovrätten kommer att få en helt annan bild än den tingsrätten hade. Vi ska åka ut med hovrättens ledamöter för att se om vittnena verkligen kan ha sett det de påstår ha sett. Det här är samtliga advokaters önskemål, berättar han.

Åklagaren Anders Gustafsson yrkar på bifall till hela åtalet för djurplågeri, respektive anstiftan och medhjälp. Det innebär en skärpning av bötesstraffet eller möjligen villkorlig dom.

– Jag tror inte att det kommer bli en lindrigare dom i hovrätten. Jag vill att han ska dömas för ytterligare gärningar.

Kollade med STC

Den nya bevisningen gäller hästen Benghali. Just den delen av åtalet ogillades av tingsrätten eftersom det var utom preskriptionstiden. Men Gustafsson nya uppgifter pekar på att det är inom preskriptionstiden.

– Det enda nya från min sida är kollen jag gjorde med STC med hästen Benghali som ogillades. Man tyckte att det var styrkt att hästen hade fått ström, men man visste inte när. Jag kollade när exakt det var, man visste att det var mellan den sista och näst sista starten.

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Trav

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!