”Hästen tror att han är kung nu”

TRAV

Världsrekordhästen jagar sin första årsseger

Foto: Noras Bean flankerad av tränaren Ulf Stenströmer och ständige kusken Stefan Söderkvist.

Nu är det färdiglekt.

Världsrekordhållaren Noras Bean har haft stolpe ut i årets två starter och bland annat suttit fast.

I jackpotomgången i V64 på Solvalla på onsdag kan vi förvänta oss ett offensivt upplägg.

– Spets eller positionen utvändigt ledaren spelar inte så stor roll. Hästen tror att han är kung nu och uppträder därefter, säger Axevallatränaren Ulf Stenströmer.

Det var i september i fjol Ulf Stenströmer krönte sin karriär som travtränare med en seger i miljonloppet Gran Premio Continentale i italienska Bologna.

Hästen som gjorde det var stallets stjärna Noras Bean som travade 1.12,4 över 2060 meter. Ett världsrekord alla kategorier på en 800-metersbana.

Den nu femårige hingsten rundade av fjolåret med två meriterande andraplatser: I november blev han tvåa i finalen av Solvalla Grand Prix bakom Nu Pagadi och i december i franska storloppet Criterium Continental.

I årets två starter har Noras Bean slitit med bakspår i årgångslopp för femåringar. Senast satt han fast med krafter sparade i loppet där Spring Erom slog Maharajah.

– Han hade knappt träningspuls efteråt. Det är inte bra att ligga inbäddad i allt för många lopp om man ska komma i form så därför är det dags för en "lungöppnare" nu. Han är mycket startsnabb och från spår åtta tror jag Stefan Söderkvist kör offensivt med honom. Kanske kommer han ända till ledningen om de tycker att han är en bra rygg att ha. Annars har han visat att han klarar att gå i dödens också, säger Ulf Stenströmer.

Möter Stig H:s stjärna

Noras Bean sprang in över tre miljoner kronor under 2009. Siktet i år är förstås fortsatt tävlande i några av de stora loppen i Europa.

Om allt går bra på onsdag blir nästa uppgift Rikstotos Europamatch för fyra- och femåriga hästar i samband med Oslo Grand Prix på Bjerke nästa helg.

– Förhoppningen är att han ska utmana Nu Pagadi i Norge och det är därför han behöver ett tuffare lopp på Solvalla, säger Axevallatränaren om hästen som ägs av 16 andelsägare i Stall Åsunden HB i Ulricehamn.

Vackrast och bäst

Enligt tränare Stenströmer är Noras Bean en hingst med mycket höga tankar om sig själv. Ewe Palema, en annan hingst i stallet som i förra veckan kvalade in till finalen av Kungapokalen, är trätobrodern.

– De står bara och skriker när de träffas och tål knappt se varandra. Han tycker sig ju vara guds gåva till alla världens ston. Men den där hingstigheten använder han på rätt sätt. Han gillar till exempel att resa och se nya platser och äter alltid soprent i krubban oavsett vad som händer runt omkring honom.

Noras Bean har tävlat bra både med och utan skor. I V64-4, Victory Tillys lopp, planerar man för barfotakörning.

– Han har hov för att gå barfota i den här starten och även i nästa, så det blir så. Jag både tror och hoppas på en bra insats.

Mikael Wikner/KANAL75