Fölets första steg – allt fångas på film

Foto: ekebygard.nu

avMadeleine Brohlin, Minimedia

TRAV

Här tar det lilla fölet efter stjärnorna Annicka och Royal Dream sina första steg.

Tidigt på söndag morgon kom det lilla stoet till världen – uppfödaren och ägaren Anders Karlsson fångade fölets första timmar på film.

– Många vet ju inte hur en fölning fungerar, jag har fått mycket positiv respons efter mina klipp, säger han.

Superstoet Annicka har fått sin första avkomma – tidigt på söndag morgon föddes ett sto efter årets Prix d'Amerique-vinnare Royal Dream.

Anders Karlsson, ägare och uppfödare, var med under fölningen och filmade när det lilla stoet bara var några minuter gammal och kämpar med att komma upp på benen.

– Det gick jättebra. Det var klockrent allt. Fölet var tidigt uppe. 20 minuter efter att hon föds var hon uppe på benen och efter en timme diade hon. Allt gick fortare än normalt. Det är första gången Annicka blir mamma, hon sköter det väldigt bra. Hon är en enastående häst, säger han.

Under måndagen fick fölet komma ut i hagen för första gången.

– Fölet är stadig på benen och springer i snön, säger han.

Hur kommer det sig att du filmade?

– Jag brukar filma små snuttar från min verksamhet och det här var det som många var spända på att se. Det hade ett värde och inte minst för mig själv i framtiden och kunna spara. Jag har fått mycket gensvar. Jag hade drygt 300 besök på hemsidan under måndagen, i vanliga fall ligger jag på ett snitt på 40 besökare.

”Det är mycket känslor”

Efter att han publicerade klippen på gårdens hemsida har många hört av sig.

– Jag har fått många kommentarer på telefon och sms. Vissa gråter och många är glada. Det är mycket känslor. Jag har inte haft någon fölmärr som väcker en sådan uppståndelse, det är många som har koll på Annicka.

– Sedan är det extra speciellt att pappan är Royal Dream – det är bara fyra i Sverige som är dräktiga med honom. Många vet ju inte hur en fölning fungerar, bara det har väckt positiv respons. Även om jag inte var med och filmade exakt när fölet ploppade ut, säger Anders.

Se alla klippen här under.