”Gör en satsning modell större...”

avChristoffer Wickman

Foto: Kanal75/ALN
TV4-reportern Matteus Lillieborg

Europaderbyt i Holland med åtta svenska hästar som slåss om 1,7 miljoner kronor.

Då skickas TV4-reportern Matteus Lillieborg dit för att vända upp och ner på storloppet.

– Vi gör en satsning av större modell på det här, säger Matteus Lillieborg till Trav365.

På söndag avgörs Europaderbyt på Wolvega travbana i Holland, drygt tio mil utanför Amsterdam.

Av de tolv finalisterna som slåss om förstapriset på 1,7 miljoner kronor är hela åtta hästar svensktränade.

De stöter dock på patrull i världsstjärnan Bold Eagle, som tränas av fransmannen Sebastien Guarato.

Kanal 75 väljer att storsatsa gällande bevakning på storloppet – TV4-reportern Matteus Lillieborg flygs till Holland för att, som han själv beskriver det, ”vända upp och ner på storloppet”.

Tittarna framför ATG-live och i TV4:s Vinnare V64 kommer få information, reportage, och få lära känna tränarna, kuskarna, och folket bakom världsartisterna.

”Vill ge tittarna chansen”

– Jag är skickad till Holland som reporter, jag kommer att flyga från Arlanda till Amsterdam och sedan åka bil sista biten. Jag ska bara bomba med information i framför allt ATG-live kring loppet, säger Matteus Lillieborg till Trav365 och fortsätter.

– Vi kommer gå igenom alla tränare, hästar och lämna fullständiga rapporter kring loppet.

Vad är tanken bakom den här satsningen?

– Framför allt det sportsliga, att kunna ge tittarna chansen att lära känna Bold Eagles tränare Sebastien Guarato, som även är mannen bakom Billie de Montfort. Vi hoppas så klart att folk kommer uppskatta det här.

”Ska bli skitkul”

Matteus Lillieborg är trav-Sveriges mest kringresande reporter och syns från travbanor i norr, till travbanor i söder. Den här resan blir dock annorlunda, även för honom.

– Jag har varit i Finland, Norge och Danmark och jobbat tidigare, men det här blir första gången som jag är utanför Skandinavien med den här typen av jobb.

Ska det bli kul?

– Det ska bli skitkul. Vi var ju på Yonkers i helgen som gick och bevakade VM-loppet med Tony Ryttar, men vi har aldrig bevakat Europaderbyt på det här sättet tidigare, när loppet körs utomlands. Men nu när det är så stort svenskintresse och så intressanta hästar, så vill vi göra den här satsningen. Bold Eagle springer ju åttor runt de bästa hästarna i Frankrike när han är frisk, och det ska bli både kul och intressant att visa upp den hästen och tränaren bakom för de svenska tittarna. Sebastian Guarato har ju visat att han inte är främmande för att komma och starta på Solvalla, och tänk om vi skulle kunna få världsstjärnan Bold Eagle till Elitloppet nästa år. Billie de Montfort mördade ju Stoeliten i somras under Elitloppshelgen, och även hon är ju jätteintressant, säger Matteus Lillieborg och avslutar.

– Loppet kommer att gå 18.35 och vi hoppas det här ska bli lyckat och uppskattat, och att folk får bra information både kring det spel- och sportmässiga.

ARTIKELN HANDLAR OM

Trav