Facebook-gruppen räddade fölet Gulf

avErik Pettersson, Minimedia

1 av 2 | Foto: Privat
Gulf.

Lilla fölet Gulf, fem månader gammal, sparkades av en häst i hagen och tvingades opereras.

Tack vare en insamling i en Facebook-grupp gick det att genomföra.

– Annars vet jag inte vad jag skulle ta pengar ifrån, säger ägaren Annelie Leander till Trav365.

Småbarnsmamman Annelie Leanders fem månader gamla föl Gulf skadade sig illa av en spark i hagen. För att finansiera den nödvändiga operationen för den lille travhästen, så startade Annelis syster Malin en Facebook-grupp, där hon bjöd in folk och startade en insamling till Annelie och Gulf, det skriver arbetarbladet.se.

”Var god prognos...”

– Vi antar att han fick en spark i hagen av hästen han gick med. Han fick ett sår på knät, som gick ända in i leden. Det läckte ledvätska i benet och knät såg ut som en fotboll. Jag fick åka iväg med honom till kliniken i Gävle där de kollade såret och tog ultraljud, då såg dem att det var skit och bakterier i leden. Då fick jag ta honom till Universitetsdjursjukhuset, Ulltuna, säger Annelie Leander, 26, till Trav365.

Väl där fick ägaren till Gulf ta ett beslut.

Operation - eller ta bort hästen.

– Jag ringde försäkringsbolaget, jag visste att hästen var försäkrad, men jag visste inte om det skulle täcka kostnaderna. Det var god prognos med en operation, så man vill ju göra det med en fölunge.

”Är helt otroligt”

Gulf opererades dagen efter.

Och kostnaderna för Annelie, självrisk på 3 000 kronor och 20 procent av operationskostnaderna, täcktes genom en ”hemlig” Facebook-grupp som hennes syster Malin i smyg dragit igång.

– Jag har inte så jättebra ekonomi, med ett litet barn på fem månader. Så hon ville hjälpa mig och tänkte att om man är några stycken och lägger lite var, så blir det ändå en summa direkt. Så hon ringde min kompis Matilda, sen så startade de Facebook-gruppen. Den var hemlig för mig, så jag kunde inte se den. De bjöd in massa människor och sen har det bara rullat på.

Personerna i gruppen samlade ihop 16 700 kronor.

– Det täcker nästan alla kostnader, förklarar Leander.

Hur känns det här?

– Det är helt otroligt! Annars vet jag inte vad jag skulle ta pengar av. Man tror inte det finns så här snälla människor som bryr sig om lilla mig, det här är bara sånt man läser om. Man kan inte tänka sig det. Jag ska fortsätta att uppdatera Facebook-sidan, med hur det går med Gulf, det är det minsta jag kan göra.

”Ska bli tävlingshäst”

I söndags kom Gulf hem från djursjukhuset, till hemmet i Gestrike-Hammarby, där Annelie håller till.

– Han mår bra! Han ska stå på box i sex veckor, och jag ska få gå promenader med honom.

Hur ser framtiden ut för Gulf?

– Han ska bli tävlingshäst, han ska köras in som alla andra, om det här läker bra. Meningen är att jag ska ha kvar honom själv.

– Jag har bara en uppfödning sedan tidigare. Jag har inget sto dräktigt nu, men jag planerar två till våren. Jag vill börja en egen uppfödning.

– Gulf är känd redan som ett halvår gammal, vi får hoppas att han kan springa in något också, säger Annelie med ett skratt.

ARTIKELN HANDLAR OM

Trav