Axevalla blir multiarena – för hästsport

Foto: Kanal 75
Axevalla travbana blir en multisportarena för hästsport
TRAV

Det har varit en dröm i många år.

Nu är det bestämt.

Naturbruksförvaltningen inom Västra Götalandsregionen har beslutat att förlägga samtliga hästutbildningar till Axevalla travbana - som därmed blir en multisportarena för hästsport inom många olika discipliner.

– Det känns nästan för bra för att vara sant, säger Benny Ternemar, travbanechef på Axevalla.

Att utveckla Axevalla till ett centrum för all hästsport i Västra Götaland har varit skara Hästlands vision länge. 2012 gjordes en förstudie som nu blir verklighet.

Naturbruksförvaltningen inom Västra Götalandsregionen har beslutat att förlägga samtliga hästutbildningar till Axevalla travbana. Man kommer samtidigt att göra satsningar på en islandshästbana och ridbanor på innerplan på travbanan. Axevalla blir därmed en arena som kan husera både stora hästtävlingar samt utbildningar inom många olika hästdiscipliner.

Hästdelen på tre Naturbruksgymnasium läggs samtidigt ner: Strömma i Marks kommun, Nuntorp utanför Brålanda och Dingle som ligger längst E6:an på västkusten norr om Göteborg och på de orterna är besvikelsen stor.

Glada miner på travbanan

På Axevalla är förstås betydligt gladare miner.

– Det kändes nästan overkligt. Man är stolt men samtidigt har man lite fjärliar i magen. Det är nästan svårt att riktigt greppa hur stort det här är, säger Benny Ternemar.

Axevallas travbanechef berättar att man haft visioner om åt det här hållet i fem-sex år.

– När vi bildade Skara Hästland var det för att kunna samarbeta med ridsporten. Den här utvecklingen känns fantastisk.

Vad betyder det för Axevalla?

– Nej, det kan jag inte svara på. Men det känns bara positivt. Ingen har varit negativ och alla ser istället möjligheter.

Förutom Axevalla och Skara Hästland är flera andra organisationer involverade i projektet: Skaraortens Ryttarförening med ridskolan Skålltorp, Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), Skara kommun, Biologiska Yrkeshögskolan i Skara och så Naturbruksförvaltningen i Västra Götalandsregionen.

300 elever och 150 hästar

Beslutet innebär ett stort behov av om- och nybyggnationer på Axevalla travbana för att skapa en modern och ändamålsenlig hästanläggning för skolans verksamhet. Ett nytt ridhus kommer att byggas i anslutning till den befintliga körhallen, liksom nya stallar för skolans hästar.

Tillsammans kommer organisationerna även att investera i nya ridbanor på Axevalla. Två olika banor för islandshäst är inplanerade liksom en stor ridbana som kan användas för exempelvis hopp- och dressyrtävlingar.

– Det har pratats om 300 elever om tre-fyra år. Det innebär samtidigt 150 nya hästar och det är en stor apparat. Det ska även byggas en form av elevhotell. En annan tanke är att riva den gamla sittplatsläktaren och bygga klassrum där man både se både banan och körhallen, berättar Benny Ternemar.

– Just nu bildas en massa grupper för olika projekt, sedan gäller det att knyta ihop det. Tanken är att det är vi som bygger och sedan får de hyra av oss, fortsätter travbanechefen.

Byggprojekten är planerade att påbörjas nästa år och kommer ske etappvis under de närmsta åren. Hösten 2016 kommer den första årskursen på hästgymnasiet kunna börja sin utbildning på Axevalla.

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75

ARTIKELN HANDLAR OM

Trav