Hästar

Wäjersten: ”En chans jag inte ville missa”

Av: 

Christoffer Wickman

Daniel Wäjersten
Daniel Wäjersten

TRAV

Den unge och färske proffstränaren Daniel Wäjersten, 27, satsar stort.

Nu har han köpt stjärnan Svante Båths gård Solum strax utanför Sundsvall.

– Det handlar om mycket pengar, men förhoppningsvis gör man bara ett sådant här köp i livet, säger han.

Efter fem år hos proffstränaren Svante Båth och en kortare period hos Martin P Djuse så valde den förre lärlingen Daniel Wäjersten i oktober i fjol att dra igång en egen tränarrörelse på Bergsåker.

27-åringen har fått en stark start på sin proffskarriär och på nio starter hittills under 2018 har han tre segrar och tre andraplatser, och knappt 200 000 kronor i intjänade prispengar.

Wäjersten har sin proffsrörelse på Svante Båths gård Solum strax utanför Sundsvall, och sex kilometer från Bergsåkertravet.

Nu satsar den färske proffstränaren vidare, och köper gården av Svante Båth.

”En chans jag inte ville missa”

Wäjersten har hyrt in sig hos Båth, nu blir det ombytta roller.

– Svante Båth och hans fru ska flytta till Stockholm, så jag kommer att ta över hennes stall samtidigt som jag då även flyttar in i huset på gården, berättar Daniel Wäjersten och fortsätter:
– Det finns ungefär 60 boxar här på gården, fördelat över fem stall. I dag har jag ett stall, och nu kommer jag även få ett till, de tre resterande stallen kommer Svante Båth fortfarande ha hästar i, men skillnaden nu är att han istället hyr av mig.

Hur känns det här?

– Det handlar ju om mycket pengar, men förhoppningsvis gör man bara ett sådant här köp i livet. Det här var en chans jag inte ville missa, och jag funderade inte ens, utan det kändes bra direkt.

”Små detaljer som avgör”

Daniel Wäjersten har i dag åtta hästar på sin träningslista, men vill så klart utveckla rörelsen.

– Det här är så klart en satsning framåt, för att lyckas riktigt bra tror jag man behöver ha ett eget ställe, där man kan bestämma själv kring banor och så, samt alla smådetaljer. Det finns så många oerhört duktiga travtränare i dag och alla vet i dag hur du ska träna en häst, så det är de små detaljerna som avgör.

Hur många hästar vill du nå upp till?

– Jag har åtta på träningslistan i dag, men jag har två tvååringar som kommer 1 mars och då blir det tio, och det känns bra. Målsättningen är sedan att vi ska komma upp i 15-16 hästar framåt hösten, så vi fyller upp det tomrum som nu blir. Jag har redan köpt två ettåringar också, och sedan ska vi visa upp oss, så folk vill satsa på mig och att vi på så vis får in nya hästar.

”Svårt sätta upp ekonomiska mål”

Vad säger du in starten du fått som proffstränare?

– Det har gått bra tycker jag, vi har bara tre starthästar och de har sprungit in 200 000 kronor på nio starter i början av året här, och den starten är jag nöjd med.

Vad har du för mål med året som kommer?

– Det är svårt att sätta upp ekonomiska mål, det är svårt ett veta hur mycket hästar vi kommer ha. Vi kommer ha fyra tvååringar och dessa vet jag inte om de kommer starta redan i år. Vi ska visa upp hästarna i gott skick, de ska se fina ut och gå hela vägen in i mål, och sedan är väl målet att köra in ungefär 100 000 – 150 000 kronor per starthäst, säger Daniel Wäjersten.

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Hästar