Tränaren: ”Tycker det är kul att leva”

TRAV

Skadeförföljde hästen tillbaka i Sverige – blir favorit på V86 i kväll

1 av 2 | Foto: Mind Your Face tillsammans med tränaren Lars Friberg.

Massor av skador, operationer och en nära döden-upplevelse.

Men stjärnhästen Mind Your Face ger aldrig upp.

– Han tycker det är otroligt kul att leva, säger tränaren Lars Friberg till Trav365.

Han började att tävla, och vinna, som tvååring. Nu är Mind Your Face åtta år och tjänat drygt 2,2 miljoner kronor i karriären.

Problemfri resa? Näppeligen.

– Han har utvecklats fenomenalt. Jag köpte hästen av Lutfi Kolgjini och kände att det var en fin häst, men han visade inte det i lopp. Jag sa åt Ludde att sälja mamman, för Mind Your Face hade ingen skalle, men det skulle visa sig att det var exakt det han hade, skrattar tränaren Lars Friberg.

”...så är det god natt”

Det kan man lugnt konstatera. Stjärnhästens karriär har kantats av skador.

– Han fick opereras för en lös benbit som störde honom i Derbykvalen, han har haft en stressfraktur på en kota som höll honom borta i månader, sen höll han på att stryka med när tarmarna hade snott sig på honom, några stycken dör ju av det, blir man för sen in till veterinär så är det godnatt. När man buköppnar en häst så blir de aldrig sig själva igen, men han hajjar inte sånt, han är så otroligt levnadsglad.

– Den senaste skadad som återkom, då stod han i box i sex månader, men han åt, blev tjockare och tjockare och högg efter folk, han tycker helt enkelt att det är otroligt kul att leva.

”I det stora hela är det okej”

Den senaste tiden har Mind Your Face varit nere i Frankrike och startat. Sejouren avslutades med en seger på Enghien i mitten av augusti.

– Han har gjort några riktigt bra lopp där och kom hem i bibehållet skick. Sen har han tränat lugnt då det var lite tunga resor och så där.

I kväll är det V86-tävlingar på Åby och Solvalla. Mind Your Face blir favorit i V86-4, ett lopp över 2 640 meter.

– Han kommer att gå fullt skobeklädd ikväll, träningskor, det har han vunnit V75-lopp med, så det är inget jätteminus, men det är inget plus heller i balansväg. Han kommer även att gå i en ”vanlig” sulky nu när det är volt, i den sulkyn har han också vunnit två V75-lopp. I det stora hela är det okej, även om jag tror att vi behöver det loppet inför V75 och Gulddivisionen i Karlstad den 23:e.

Vad säger du om loppet?

– Det var en passande proposition tyckte jag, nu blev det ju lite bättre ändå då blev få hästar, då är det inte lika jobbigt att stå 40 meters tillägg.

– Jag är inte riktigt påläst på starthästarna, de andra hästarna matchar han. Jag vet var jag har min häst. Han är inte i supertrim, men formen som i Frankrike, skulle jag tro.

Tror du han vinner?

– Det vet jag inte om jag kan svara på. Jag blir inte förvånad om han vinner i alla fall.

Hur ser planen ut framöver?

– Han ska göra ett par starter under det franska vintermeetingen, vi får se hur många det blir.