USA

Stjärnan invald i Hall of Fame

Av: 

Daniel Söderbäck

TRAV

Vunnit Elitloppet två gånger – nu tar Åke Svanstedt plats i finrummet

Han har vunnit Elitloppet två gånger och vann VM-loppet i USA på nytt världsrekord.

Nu är den svenske stjärnkusken och tränaren Åke Svanstedt, 58, invald i travsportens Hall of Fame.

”Hans unika hästkunnande, segervilja och höga arbetskapacitet gör honom till en vinnare på alla plan”, lyder motiveringen.

Stig H Johansson, Björn Goop och Örjan Kihlström – bland annat.

Nu tar även stjärnkusken och tränaren Åke Svanstedt, 58, plats i travsportens Hall of Fame.

Under måndagen meddelade Svensk Travsport att ”Svanen”, som sedan 2013 återfinns som kusk och tränare i USA, tar plats som nummer 47 på Hall of Fame-listan.

Och att han tar plats är inte så konstigt.

”Konkurrerar med de främsta”

De två senaste åren har Åke Svanstedt varit på återbesök i Sverige med sin stjärnhäst Resolve under Elitloppet. 2016 slutade han tvåa bakom Nuncio och i år blev det en tredjeplats bakom Timoko och Propulsion.

Under 2016 lyckades han vinna VM-loppet på Yonkers i New York med över fyra miljoner kronor till vinnaren. Svanstedt och Resolve gjorde det på nytt världsrekord.

”Åke Svanstedt har allt sedan början av 90-talet tillhört elitskiktet bland de svenska tränarna och kuskarna och har numera visat att han även kan konkurrera med de allra främsta i Nordamerika. Hans unika hästkunnande, segervilja och höga arbetskapacitet gör honom till en vinnare på alla plan”, lyder motiveringen.

Första segern 1978

58-årige Svanstedt slog igenom på Bergsåker i Sundsvall och tog sin allra första seger med varmblodsstoet Orkania i mars 1978. Sedan dess har hans karriär varit en ren framgångssaga.

Innan han tog ut sin proffslicens 1982 hann han med att jobba heltid i travstall som lärling hos bland annat Stig H Johansson, Krister Söderholm, Tommy Hanné och Torbjörn Jansson.

Skrällde med Zoogin

Svanstedt har lyckats med konststycket att ta hem Elitloppet vid två tillfällen. 2004 vann han med Gidde Palema och 2009 tog han hem storloppet på Solvalla med Torvald Palema.

1993 skrällde han även i Svenskt Trav-Kriterium med hedershästen Zoogin, en häst som med Svanstedt vid rodret sprang in över 25 miljoner kronor.

Svanstedt har blivit årets tränare i Sverige vid fem olika tillfällen och årets kusk vid tre tillfällen.

Han har tagit 6 306 segrar som kusk i landet.

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

USA