Trav

Snackisen: Vad gör geten där?

Av: 

Erik Pettersson

TRAV

Geten ”Greta” uträttar mirakel för travamatören Gerry Korman, 76: ”Håller hästarna friska”

Getter + hästar = sant.

I alla fall om man ska hålla hästarna friska, enligt travamatören Gerry Korman, 76.

– Jag började ha getter med hästarna för 36 år sedan. Sedan dess har jag inte haft en sjuk häst, säger han till Trav365.

I höstas uppmärksammade Trav365 Åbytränaren Gerry Korman då han förmodligen har fött upp- och tränar Sveriges minsta häst, Happy Day.

Stoet möter 135 centimeter över marken, utan skor.

– Hon var så jävla liten, hon var mindre än hunden. Jag trodde först det var ett missfoster av något slag, att det var något fel. Men efterhand har hon varit väldigt okej. Hon har gjort allting rätt, sa han då.

Fick tipset för 35 år sedan

Ny är Korman på tapeten igen. Med en gammal nyhet. Det är Åbytravet på Instagram som har fått en bild på Gerry Korman på Jägersros stallbacke.

Men det är vad han har med sig som blivit en snackis. 76-åringen går nämligen runt med en get i koppel.

Men vad gör geten på en travbana?

– Jag har alltså sen gammalt konstaterat att getter håller hästarna friska, säger Korman när Trav365 slår honom en signal.

För 35 år sedan fick han tipset.

– Det fanns en 85-årig gubbe som hette Yngve som gav mig tipset, då alla mina hästar stod sjuka i stallet.

I samma veva fixade Gerry en get och ställde bland sina hästar i stallet.

– Sedan dess har jag aldrig haft en sjuk häst.

Det låter ju otroligt, varför tror du det blir så?

– Jag vet inte, men förmodligen har getterna en lukt som gör att bakterier och baciller inte vill gå in i stallet, dom är ju luftburna oftast, bacillerna.

Vad heter geten?

– Hon heter Greta. Det här är ju inte samma get som jag hade då, men jag har så dålig fantasi så alla får heta Greta. Greta 1, Greta 2 och så vidare...

”När geten kom vände allt”

Tidigare var Korman en framgångsrik amatör med runt tio hästar i träning. I den vevan åkte han till USA och visste inte var han skulle göra av sin ”superget”. Till slut fick han ställa av den hos Thomas Nilsson, tränare till legendhästen Legolas.

– Han hade mycket sjukdomar i stallet, men när geten kom ner vände allt. Jag satt i USA och läste i Travronden att han vann ”allt”. Men enligt honom själv var geten bara till besvär. Han frågade när jag skulle komma och hämta den ”jävla geten”. Jag fixade så någon skulle hämta geten, men då vågade han inte släppa den ur stallet, så den fick stå kvar till jag kom hem, ha ha.

Blir lugn direkt

Under tisdagskvällen startade en av Kormans hästar, Tritons First Lady, på Jägersro. Därav följde ”Greta” med som resesällskap.

– Det är positivt för hästarna att känna att dom har sin kompis med sig. Om vi lastar på hästen på transporten utan att geten är med så för hästen ett jäkla liv direkt. Men så fort ”Greta” går på blir hon lugn. Det är bara att gå till sig själv, hur kul är det att åka tåg helt själv? Utan en endaste människa i din kupé? Nej, just det.

Peter Untersteiner körde hästen i lopp under tisdagen.

– Han kom fram innan loppet och sa; har du fortfarande geten? Jag svarade att jag alltid har med mig geten. Jag vet ju att hästarna tycker om sällskapet.

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!