Trav

Blev kraftigt sjuk i borrelia – är nu tillbaka på allvar

Av: 

Christoffer Wickman

TRAV

Sjukdomen höll henne borta i flera år

Emelie Knutsson tillhörde de bästa i landet, när hon insjuknade i borrelia. Nu är hon på väg tillbaka på allvar
Emelie Knutsson tillhörde de bästa i landet, när hon insjuknade i borrelia. Nu är hon på väg tillbaka på allvar

Emelie Knutsson var en av Sveriges mest framgångsrika montéryttare – men sedan försvann hon.

Nu berättar 29-åringen om hur hon insjuknade i borrelia, och viljan om att ta sig tillbaka till toppen.

– Jag vill tillbaka till den nivån som jag var på tidigare, säger hon till Trav365.

Nässjötjejen Emelie Knutsson, dotter till travtränaren Kent Knutsson, var mellan åren 2010 och 2013 en av Sveriges mest framgångsrika montéryttare. Hon firade stora framgångar i sadeln och var en av de första riktigt stora namnen inom den relativt nya montésporten.

Men för ett par år sedan försvann Emelie från montéscenen och många har undrat – vart tog hon vägen?

Nu berättar hon för Trav365 om hur hon insjuknade i borrelia, den hemska olyckan på Axevalla när hon var på väg tillbaka, och hur hon i dag känner sig starkare än någonsin.

”Uppsökte läkare flera gånger”

– För ett par år sedan var jag verkligen med i toppen, jag red åt många stora tränare, red många lopp, och det kändes jättebra, berättar Emelie Knutsson för Trav365 och fortsätter:

– Men när jag var på toppen fick jag borrelia och blev jättesjuk, jag fick sluta rida lopp och var borta i flera år på grund av det här.

Det var i samband med framgångarna med Per Lennartssons Ekets Patrik som Emelie började insjukna, men trots flera läkarbesök så fann man till en början inte orsaken till hennes mående.

– Jag och Ekets Patrik firade stora framgångar tillsammans och jag reste land och rike runt och tävlade med honom, och det var i samband med det som jag blev dålig. Jag fick ont i ryggen, nacken och jag blev liksom sned i kroppen. Jag uppsökte läkare flera gånger men de hittade ingenting och de tyckte att jag skulle ta det lite mer lugnt. Men, man känner sig själv bäst och man känner att något inte är som det ska.

”Nu är det bra med dumheterna”

Efter många om och men och då Emelie inte blev bättre, snarare ännu sämre, sökte hon till slut privatvård. Då upptäcktes det att Emelie drabbats av borrelia.

– Jag var riktigt dålig faktiskt, de fick gå in i ryggmärgen på mig och då upptäckte de att jag hade borrelia.

Nu hade Emelie Knutsson fått svar på hennes dåliga mående, som höll henne borta från tävlingsbanan i flera år. När hon sedan var på väg tillbaka var hon med om en hemsk olycka på Axevalla, hästen som Emelie red snubblade och Emelie kastades i banan och slog upp hela ansiktet och blev medvetslös.

– Tanken då var att rida några egna hästar i början för att komma igång igen, men då hände det där med Windwalker på Axevalla. Det har varit lite missflyt, men nu är det bra med dumheterna får vi hoppas, säger Emelie Knutsson och fortsätter:

– Samtidigt har det varit otur, att en häst snubblar kan man inte göra så mycket åt, och att man får borrelia kan man inte heller göra något åt. Nu har jag haft mitt break från travet, nu känner jag mig mer taggad än innan.

”Tränade mycket på gym”

Emelie Knutsson är nu på väg tillbaka på allvar igen och i söndags tog hon en dubbel på Axevalla, en seger i sadel och en i sulky.

– Det var jättekul, verkligen, och jag vill ta mig tillbaka på den nivån jag var på innan, jag har varit där och jag vill dit igen. Innan har jag bara ridit lopp men sedan har pappa varit på mig lite om att han vill att jag ska ta ut körlicens i år och så blev det, då kan man variera lite. Monté rider man inte hela livet och det är en ganska stor påfrestning på ben och rygg så jag tänkte variera med att både köra och rida lopp. Men, ridningen ligger mig varmt om hjärtat i och med de framgångar jag haft tidigare i sadel.

Emelie Knutsson berättar hur hon jobbat hårt med sin fysik, och hur hon känner sig starkare än någonsin.

– Det är alltid svårt att ta sig tillbaka när man inte varit med på länge, men det var skönt med de här två segrarna i söndags och det får man lite självförtroende av. Nu känner jag mig jättebra i kroppen och jag har tränat ganska mycket inför det här, säger Emelie Knutsson och avslutar:

– Efter olyckan på Axevalla i slutet på fjolåret sa läkaren till mig att jag skulle vara ifrån tävlandet i några månader i och med att huvudet fick en sådan smäll, och då lade jag mig på nivån att jag tränade väldigt mycket på gym och skaffade mig bra fysik. Jag känner mig jättestark nu, mår jättebra, och är oerhört taggad på att komma tillbaka.

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!