Championtränaren: ”Har en bra chans”

Publicerad 2016-12-21

Frode Hamre.

Frode Hamre är tränarchampion i Norge och gör sitt bästa år hittills.

Inför V75 på Momarken är han i hetluften med flera intressanta hästar.

– Jag har en bra chans och ytterligare två som spelarna ska se upp med, säger han.

Frode Hamre tog i lördags seger nummer 52 i norska V75. Han vinner tränarligan med överlägsen marginal och tvåan Öystein Tjomsland har tolv V75-segrar. Hamre har vunnit flertalet stora lopp under året och kört in 15 miljoner kronor. Därmed är siffrorna från det tidigare rekordåret 2013 passerade sedan ett par månader tillbaka och det har blivit närmare 170 tränarsegrar totalt.

– Det är absolut mitt bästa år i karriären och vi har slagit alla rekord. Jag har flera väldigt fina minnen från året men det bästa är när vi vann dubbla derbyn. Först vann El Diablo B.R. varmblodsderbyt och sedan vann Ingbest kallblodsderbyt. Samma dag var vi även nära att ta hem Kriteriet där Money Wiking förlorade med en noslängd. Så det har varit ett kanonår, säger Frode Hamre som har 60 hästar i träning.

”Hon är min bästa chans”

På tisdag avgörs V75 i Norge på Momarken som har landets längsta upplopp på 240 meter. Det är 13 meter längre än Axevallas upplopp. Banan byggdes om i mars i år och fick längre kurvor, så nu är den snäva ”första kurvan”, där många hästar galopperade tidigare i startrusningen efter bilen, borta. Frode Hamre skickar dit sju V75-hästar och tror på en riktigt bra chans, samt varnar speciellt för två andra.

– Gematria (V75-1) har haft en fantastisk säsong och tagit flera V75-segrar. Hon var även tvåa i somras bakom Wild Honey på Solvalla och sprang 1.11,0. Totalt har hon vunnit åtta lopp i år och varit bland de tre främsta i 15 starter av 18. Hästen är otroligt fin och går på alla banor, över alla distanser och på alla underlag. Hon står dumt till med spår elva men upploppet på Momarken är långt och hon är så bra att hon kan vinna ändå. Det är min bästa chans på V75, säger Frode Hamre.

– Saturday Mornings (V75-1) har bra form och är bättre än resultatraden. Hon har varit ute och mött bra hästar så jag tycker att spelarna ska vara lite observant på henne.

– Alwaysinblackpedia (V75-1) har haft en bra säsong och varit i Sverige och gjort fina lopp. Men senast var jag lite besviken på henne. Visserligen stod hon med dubbla tillägg men fick ändå en fin löpning och borde ha kunnat bättre. Hon hade en dålig dag helt enkelt för hon har känts bra i träningen efteråt. Skulle Gematria komma bort så kan hon vara med där framme och kämpa om de första platserna.

”Spelarna ska se upp med honom”

– Fanny B.R. (V75-3) gick riktigt bra senast och har fin form. Hon är travsäker och startsnabb och har kommit väldigt mycket senaste månaderna. Hästen är under stark utveckling men jag blir ändå överraskad om hon är bland de tre. Capri Sun har större kapacitet.

– Capri Sun (V75-3) vann senast och var totalt överlägsen i ett lunchlopp. Hästen har bra kapacitet men lite aktionsproblem. Hon är dålig ut så spår åtta betyder inte så mycket. Det finns bra distans i hästen och hon kommer att plocka många till slut. Men jag har inga segerförhoppningar och blir överraskad om hon vinner.

– Kapow Hanover (V75-5) har varit i Sverige hos Björn Goop men var inte bra där. Nu är han tillbaka hos mig och jag har haft honom i tre månader. Han ser bra ut i jobben men jag misstänker att han behöver lopp i kroppen då han inte har startat sedan i juli. Jag har inga segerförhoppningar med honom.

– Quincy Frontline (V75-5) vann från dödens senast på Bjerke på 1.12,7 och har väldigt fin form. Han brukar gå bra den här kallare årstiden och hästen tränar fortsatt bra. Den här tycker jag att spelarna ska se upp med. Han kanske bara blir femte, sjättehandare men jag vill varna lite för honom, säger Hamre.

Michael Carlsson, Kanal75