Jättefesten mitt i stan – ”Aldrig varit så många”

avJohn Edgren

1 av 13

Nationaldagsgaloppen bjöd på glamour, feststämning och rekordpublik.

Gärdets hetaste lopp sändes dessutom live i Förenade Arabemiraten.

Anna Pilroth stod för dagens största comeback – från att ha trillat av tog hon hem största vinstpotten.  

Gräsmattorna var packade när David Lindgren inledde med Nationalsången. 2013 kördes den första upplagan av Nationaldagsgaloppen, och redan då drog folkfesten på Gärdet en stor publik. Förra året slogs rekord med nära 50 000 besökare. I år rullade den femte upplagan – och i strålande juniväder slogs nytt rekord, med en uppskattning på fler än 50 000 besök under dagen.

Ryttarlös banan runt

Galopphästarna bjuder på mycket temperament – det märktes inte minst i V4-3. Love to Love och Fredrik Janetzky tog hem segern, men den verkliga dramatiken inträffade när startfållorna öppnades.

Hela loppet sprang Lovemeloveme banan runt utan ryttare, för jockeyn Anna Pilroth tappade kontrollen och trillade av vid start. Problemen började redan vid lastningen.

– Hon var lite övertaggad – och när den sista hästen gick in och det var klart att släppa starten så släppte jag örat på henne, säger Anna Pilroth i TV12.

En annan häst hoppade till, och det skrämde Lovemeloveme som började stegra. 

– När hon stegrade för högt så tappade jag balansen bakåt – och när jag satt bak på rumpan så gjorde hon ett bocksprång, och då åkte jag av, säger jockeyn.

Lyckligtvis ådrog sig Pilroth inga skador, utan kunde leverera dagens mest storstilade comeback.

Fick sin revansch

Nationaldagsgaloppen drog även internationellt intresse. Dagens höjdpunkter var de två arabloppen Nahyan Cup och Ifahr Cup. Båda direktsändes i Förenade Arabemiraten.

Många höll Athlete Del Sol som favorit inför i V4-4 – Nahyan Cup. Tidigare var hästen obesegrad på svensk mark, bland annat hade holländaren vunnit sina två tidigare starter på Gärdet. Men i år fick jockeyn Carlos Lopez hårt motstånd. Efter en tät slutstrid togs segern av Anna Pilroth och Macallan.

– Snacka om revansch för Anna Pilroth, säger Per Skoglund.

Det innebar att Macallan sprang in 160 000 kronor. Tvåa blev Jaldi Karo, och Athlete Del Sol fick nöja sig med en tredjeplats.

I Ifahr Cup tävlar endast kvinnliga jockeys. Vinstsumman 137 500 kronor togs hem av Hurra, riden av Stefanie Hofer.

– Jag trodde att det kunde vara lite långt för henne, men jag tror att jag fick den bästa jockeyn, och hon red ett excellent löp, säger tränaren Pia Höiom.

Tvåa blev What A Wonder, och Alibaba Del Sol kom trea. Segern innebär att Hurra kommer tävla i finalen av SeIfahr Cup på plats i Abu Dhabi.