Brott lönar sig i travsporten

TRAV

Micke Nybrink summerar helgens V75

De stora elefanterna vann, båda två.

Men Järvsöfaks prejade sig till segern.

Och Victory Tilly fick allt gratis.

Visst var det tråkigt att se Åke Svanstedt släppa med Tag The Devil?

Var det verkligen Svanstedt som körde? Man undrar ju.

Hade någon snott hans dress?

Dunderläckre Victory Tilly såg loj ut i värmningen – men strax före start var han som en ny häst. Med halvstängt huvudlag blev han snudd på tokhet på väg upp bakom bilen och Johansson satt mest och höll i sig när han åkte till ledningen efter 400 meter.

Gav sig utan strid

Anledningen till att han kunde åka dit stavas Åke Svanstedt. Han körde till spets med värste konkurrenten Tag The Devil men sen kastade han sig på rygg och gav bort loppet till Victory Tilly, utan strid.

Jag som hade lämnat tusen gånger på att normalt benhårde Svanstedt skulle släppa. Tydligen var jag inte ensam i min enfald, ingen hörde av sig och ville lira?

Tag The Devil satt sen fast med rubbet sparat. Vad tror ni? Hade han torskat i spets? Stig H gick ”all in” och Svanstedt la sig direkt. Svanstedt, du var min näst sista hjälte i trav-Sverige? Nu är det bara Kolgjini kvar.

Sågade sig ut

Och så vann Järsvöfaks vann igen – med halva upploppet. Men den här gången fick J-O Persson tänja på reglerna för att vinna. Hästen blev nämligen inlåst på innerspår med en mur av hästar runt sig. Persson såg sig tvungen att göra något och sågade sig ut i andraspår genom att pressa med sulkyhjulen mot benen på utvändige Åkre Lurifax och Roger N Olsson.

Hjul mot ben, då flyttar man på benen om man vill ”överleva” – vilket Olsson ville. Och sen var loppet kört – för övriga. Faksen fick andra ytter och 800 kvar small det.

– Jag lyfte ut honom i andraspår i första kurvan men sen ville dom ha in mig igen, sa Persson och vem hade väntat sig något annat. Det är inte många kuskar som erkänner i onödan.

Avstängning och böter

Jag pratade med måldomaren i Bollnäs och han ansåg att förseelsen var grov och gav Persson tre dagars avstängning och 3?000 kronor i böter för prejningen av Åkre Lurifax.

Men även Örjan Kihlström (Eng Svarten) fick böta 2?000 för att ha tryckt ner Järvsöfaks i första sväng.

Hur som helst, gissar att Persson tar böterna och avstängningen med ett leende. 3?000 spänn är ju peanuts i sammanhanget. Brott lönar sig i svensk travsport.

Micke Nybrink