Trav

”Roligare att träna hos mig”

Av: 

Minimedia

Michael Carlsson

TRAV

Han presenterar förvandlingsnummer på löpande band.

Medelmåttor blir plötsliga vinnarhästar hos Kari Lähdekorpi.

– De tycker att det är roligare att träna hos mig, säger han

Kari Lähdekorpi har tagit kommandot av det nya travåret. Fjolårets tränarchampion har redan tagit tio segrar på V75. Det har hittills blivit 5,2 miljoner kronor inkört och över 50 segrar totalt. Lähdekorpi lyckas ofta med hästar som andra tränare misslyckas med. De senaste månaderna har varit anmärkningsvärda. Det började med Orso som är obesegrad i fyra starter hos Halmstadtränaren. Den grå hästen har imponerat stort vid sina V75-segrar och såväl kusken Johnny Takter som Kari Lähdekorpi pratar om gulddivisionen.

– Men det kan man inte tro när man kör honom. Jag har själv kört hästen i träningen senaste veckorna. Det känns som en helt vanlig häst som har tjänat 75 000 kronor och inte har vunnit lopp. Orso har ett löphuvud som är guld värt, säger Kari Lähdekorpi.

– För övrigt är han otroligt pigg och glad för dagen. Vi får köra honom lite extra annars springer han omkring för mycket i hagen. Det är ett gott tecken och jag tycker att han är fullt i klass med en sådan häst som Gentleman.

Har puls som elithästar

En annan häst som har tänt till enormt är Einar Celeber. Två starter har blivit två förkrossande segrar. Lägg därtill Kan du Candy som vann V75 förra veckan.

– Först ska sägas att det här inte var några dåliga hästar tidigare. De har haft potential men inte tagit fram den. Både Einar Celeber och Kan du Candy har en träningspuls som är jämförbar med elithästar. Betydligt bättre än vad Orso har. Men det gäller att få dem att prestera också.

Vad är hemligheten? Du måste ju göra något som andra tränare inte gör?

– Att träna en häst hårt det kan alla göra. Vi kör inte speciellt fort i jobben och sällan under 1.40-tempo. Det är lika viktigt att vila som att träna. En del hästar tror nog att de är på bete när de kommer till mig, säger Lähdekorpi och skrattar.

– Lika viktigt är att hästarna tycker att det är kul att träna. Vi bedriver en varierande träning och de måste trivas för att bli mer motiverade. Det gäller att hålla dem på gott humör hela tiden.

Förutom Orso, Einar Celeber, Kan du Candy, Mulliga Ullis anlände det en mycket intressant häst i lördags. Det är dubbelmiljonären Lugdunum som flyttades till Lähdekorpi från Åke Lindblom.

– Han är uppfräschad och vilar just nu. Vi kommer att börja träna honom inom kort och självklart är det en spännande häst, säger Kari.

”Finns för många dåliga tränare”

Många småtränare i landet fasar över att deras hästar ska flyttas till Lähdekorpi. Själv tycker finländaren att det finns många som inte håller måttet.

– Framförallt finns det för många travtränare i landet. Det finns totalt 400 och det är självklart att en del är för dåliga. Det är precis som inom andra branscher och idrotter. Många håller inte måttet helt enkelt och det är alldeles för lätt att bli tränare.

– Det är fruktansvärt hårt att vara travtränare idag. Jag ägnar all min vaken tid, sju dagar i veckan, åt hästarna. Är det skitväder en dag kan man inte ställa in utan det är viktigt att man tränar ändå. Jag tror inte att många skulle palla med att jobba en vecka hos oss. Jag välkomnar både skrivbordsnissar och journalister att prya hos oss, säger Kari Lähdekorpi.

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Trav

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!