Spets och slut – jag hämtar ut

TRAV

Micke Nybrink har två spetsvinnare

Sveriges längsta upplopp, 227 meter.

Samtidigt är det högsommar.

Blir det alltså spetsvinnare ändå på Axevalla?

Jag spelar på det.

Mina spikar leder hela vägen.

På Axevalla, morgondagens V75-bana, är travet ganska rättvist. Det mastiga upploppet tar ut sin rätt, sista 50 meterna hinner det hända mycket. Men vi vet ju också att så här års är det inte lätt att plocka längder sista varvet. Ledarna har fördel.

Jag bygger därför mitt system kring två spetsvinnare.

I V75-3, högsta klassen, har i och för sig Arras ett uselt åttondespår bakom bilen, ett läge som de flesta byter ut mot vilket spår som helst. Nu tror jag inte att det gäller Arras tränare, Lennart Olsson. Med Arras är det framspår som gäller; hellre åttonde än nionde, hur knasigt det än kan låta. Arras är nämligen blixtrande startsnabb och dessutom sjukt beroende av att gå i ledningen. Han har vunnit 30 lopp i karriären och i 22 av dessa har han suttit i front.

Totalt har Arras sprungit i spets vid 27 tillfällen och alltså vunnit 22 gånger. Att det handlar om lång distans kanske kan vara ett minus? Nix, åtta starter på

2 640 meter har gett fem segrar och på Axevalla har han startat tio gånger och vunnit sju. Siffrorna talar till hans fördel.

Formen är det heller inget fel på. Senast kom ha bort helt från kön i ett sprinterlopp, före det har han glänst i två raka från… just det, ledningen.

River de Liton i V75-5 är inte lika känd som Arras. Jörgen Westholms fullvuxna sto är ändå en talang: på sex starter har det blivit fyra vinster. Sätter man sig och tittar igenom hennes lopp blir man imponerad. Hon brukar köras till spets och sedan drar hon musten ur de andra i god tid före mål. Senast tog hon hand om täten varvet från mål och stack undan till överlägsen seger på ett underlag som var allt annat än bra.

Visar full form

Den här gången behöver Westholm bara köra rakt fram hela vägen i ett väl avvägt tempo så att inte enda hotet, Noir de Cherie, kommer in i matchen från tillägg.

I V75-1 kan det förstås vara så att Fast Marke leder från start till mål. Han visar full form och har pole position. Tycker ändå att motståndet finns där och 2 640 meter talar för att det kan hända saker. Quality Control spurtade rappt på V75 senast, passas.

Mellby Smaragd har en perfekt uppgift i V75-2. Hon missade finalen till Stochampionatet när hon hamnade i en kall rygg på sista långsidan. Grymt, särskilt med tanke på att jag hade lirat. Blä. Näst senast flög hon fram som tvåa och det normala är att hon vinner nu. Jag vill ändå gardera med Åke Svanstedts flygmaskin Hepburn Broline och senast vasst comebackande High Hope Face. Korkat? Kanske, vi får se.

Robin K. från spår fem med volt i V75-4 låter som startgalopp. Annars är han bäst – men nu är det ju travtävlingar… Skrällbudet är Merci Arriba som såg ruskigt formstark ut efter galopp senast. Men det här är ett svårt lopp där massgardering är ett krav.

V75-6 bör man fixa på fem streck. Immenso November kan leda hela vägen men jag släpper inte Lost Without You som höll strålande efter dödens sista rundan på V75 senast.

Troligen leder Jos Cortina runt om i V75-7; Björn Goop slås inte i en handvändning när han får ledningen. Men jag tror ändå att hästen är bäst på sprint och plockar på några smällkarameller från hopplösa lägen. Såg ni Totti Boko sista biten senast?!