Prestigemöte i Rixallsvenskan

TRAV

Det är inte bara Stochampionatet och V75-jackpotten som gör att blickarna riktas mot Axevalla i helgen.

För första gången ska också ett lopp endast för hästar i Rixallsvenskan köras, vilket kommer att locka extra stor publik.

– Vi kommer att dela av en halv läktare bara för rix-hästarnas ägare, säger travbanechefen Benny Ternemar.

Foto: Gert Fylking.

Stochampionatshelgen i Skara lockar varje år över 30 000 personer. Med start på fredag bjuds det på travfest i dagarna tre och russinet i kakan är Stochampionatet på söndag. Då körs även "Rixallsvenska loppet", ett speciallopp där endast de 16 treåriga hästar som är med i Rixallsvenskan är startberättigade. Tolv av dessa ska vara med i loppet och då varje häst har sålts i 1 000 andelar kan publiktillströmningen bli något alldeles extra.

– Vi är jättenöjda med att så många ska vara med och vi märker ett väldigt intresse från ägarna. Vi hade öronmärkt 20 platser på campingen till dem och det blåste bara till så var de uppbokade. Det är många som har nappat på ett hotellerbjudande som vi har gett dem också så det verkar komma en hel del delägare, säger Ternemar.

Rix FM direktsänder

Rixallsvenskan är en rikstäckande serie för treåriga travhästar som radiomannen Gert Fylking drog igång i vintras. Hästarna får starta i vilka lopp de vill och av den anledningen stöter de sällan på varandra. Därmed blir det ett riktigt prestigemöte på såväl banan som publikplats när hästarna nu ska mötas för första gången.

– Sanity är min vinnare i loppet. Han verkar riktigt bra. Jag vet också att det kommer 25 supportrar från Östersund bara för att heja på honom. Vi hoppas att det blir en härlig stämning och vi kommer att dela av en halv läktare bara för rix-hästarnas ägare.

– Dessutom kommer Rix FM att sända direkt från banan under fem timmar och Gert Fylking kommer också att vara på plats, berättar Ternemar.

Ola Johansson/KANAL75