Vunnit miljoner på trav - bjuder nu på bästa tipsen

Foto: Lars Erlandsson.
TRAV

Lars Erlandsson, 56, har spelat in flera miljonvinster på trav.

I sport och speltidningen Klubb33 är han tipsexpert och visar toppform.

Innan tidningen tog sommaruppehåll avslutade Lars med sju rätt två gånger om - nu är de tillbaka och Erlandsson bjuder på sina bästa tips inför V75-omgången på Dannero.

– Speed Delicious värmde väldigt bra senast, och är en spik, säger han till Trav365.

Lars Erlandsson började springa på Solvalla som liten grabb, han sopade stallgångar åt Sören Nordin och gänget, såg alla snabbjobb på banan – trots att han gick i skolan. Han har jobbat tillsammans med profiler som Anders "Dajmen" Jonasson, Thomas "Ögat" Öhman och Jan "Timo" Timonen. I sport och speltidningen Klubb33 är han tipsexpert, och innan tidningen gick på sommaruppehåll avslutade Erlandsson med sju, sex, och sju rätt som gav över 80 000 kronor i vinst. Till Danneros V75-omgång på lördag är Lars tillbaka, och han bjuder på sina bästa speltips till omgången.

”Kände igen alla hästar utan vojlock”

Kan du berätta lite om din bakgrund?

– Jag har varit med i härdsmältan länge, och kämpat ihop med killar som Dajmen, Ögat och Timo i många år. Det började redan på Solvalla när jag var tio år gammal då jag sprang runt i stallarna, och när jag blev 15-16 år gammal satt jag tillsammans med Lars-Göran "Lilleman" Forsberg under fem-sex år och kollade alla snabbjobben på Solvalla under måndagar och torsdagar. Det var på den tiden då alla tränade sina hästar på Solvalla, vi satt i måldomartornet rakt över mållinjen och vi kände igen de flesta hästar trots att de inte hade vojlock, det var ett par hundra hästar som var inne och tränade och vi hade blicken för det. I mitten på 1980-talet startade jag tillsammans med Lars Bostedt, i dag redaktör på Guiden, någonting som hette V5-pulsen. Det här var innan 071-numren kom till Sverige och vi gav ut V5-tips till Solvallas alla V5-tävlingar på telefon, säger Erland och berättar vidare.

– Vi köpte in 30 stycken bandspelare som vi talade in tipsen på, och det blev ruskigt bra drag på det här och vi hade 3-400 stycken som ringde och lyssnade av tipsen. De ringde till oss, sedan fick vi kolla listan på bankgiro att de betalat in, och sedan fick vi koppla in dem på en bandspelare. Ibland var alla 30 stycken upptagna, och då fick de ringa tillbaka. Det var så det gick till på den tiden. Sedan kom 071-numren till Sverige och tog över, och vi var före vår tid där.

”Åkte på alla V75-dagar ett helt år”

Travprofilen Anders "Dajmen" Jonasson och Lars Erlandsson drev sedan i mitten av 1990-talet tipstjänsten ”Stalltipset” tillsammans, Lars har även jobbat med värmningar på Solvalla åt "Ögat" Öhman och han har även gjort den uppskattade ”Snoken” till V75 under en fyraårsperiod.

– En ganska rolig grej som inträffade 2004 var att jag fick ett samtal av Guiden, de berättade att de hade ett jobb åt mig. De hade fått samtal av ATG som ville ha tips alla dagar om året, och även värmningar till V75. Under ett års tid åkte jag runt till 52 stycken banor på lördagarna och gjorde värmningar till V75, jag missade inte en dag. Det blev jätteuppskattat och det var väldigt kul.

”Vågar inte gissa en summa”

Lars Erlandsson har varit med mycket, och länge. I fjol startades sport och speltidningen Klubb33. Lars berättar tanken bakom den.

– Den är lite annorlunda, lite enklare. Istället för att bomba jänkarvagn och barfota, så har jag tagit bort det. Jag spelar mer på statistik och andra roliga grejer, som är värdefullt. Folk har börjat inse att det inte är så tokigt. Man ska inte behöva vara travnörd för att läsa tidningen, och det är det som är tanken. Den har blivit väl mottagen och det jobb som jag lägger ned till V75 varje lördag i tidningen är väldigt seriöst.

Det visade Lars om inte annat när han innan sommaruppehållet satte sju rätt två av de tre sista veckorna, och där emellan sex rätt.

– Det blev en vinst på över 80 000 kronor, och det var givetvis kul. Från 14 juni i Boden då jag hade fem tipsettor och satte V75 på 16 rader med en återbetalning på 42 000 kronor, till den 28 juni då det gav drygt 30 000 kronor och jag satte det med spik på Jeppas Maxi och A.Hannibal. Jag försöker alltid ha en trolig och en rolig spik i tidningen, det är så jag lägger upp det.

Vad tror du att du har spelat in genom åren?

– Jag vågar inte ens gissa det. Det är svårt att höfta, men det är ett ex antal miljoner, absolut. Men en omgång från Åby som jag kommer ihåg som jag fortfarande har en tagg i ögat varje gång jag vaknar av, var när vi missade Olle Goop i den sista V75-avdelningen på nio hästar av elva möjliga. Vi fick 1,3 miljoner tillbaka på sex och fem rätt. Olle Goop kunde köra rakt fram när en dansk häst som ledde bröt ut över upploppet, och vi blev rövade på minst tio miljoner kronor och kunde blivit ensamma på V75 den här dagen. Den torsken sitter fortfarande i.

”Det är bästa spiken”

Vad tror du om V75-omgången på lördag?

– Jag tar ställning i Gulddivisionen och spikar 2 Sanity (V75-3), sedan var jag i Rättvik i lördags och såg värmningen på 5 Speed Delicious (V75-4) och den värmde jättebra. Han galopperade i en trång situation 250 meter från mål, men får revansch nu.

Har du någon skräll att bjuda på?

– Roligaste draget tycker jag att 2 Uranus de Tyrole (V75-1) är, den har spetsläge och blir helt bortglömd nu. 6 Mellby Vargtass (V75-6) är också ett roligt drag, men den har det blivit lite skrik på. 4 Smedheim Solan (V75-2) kan annars vara en spik, den tror jag tar ledningen och då ska han slås. Annars är V75-5 väldigt öppet, och där kan det skrälla.