Edlund: ”Al Dente ger ett komplett intryck”

TRAV

Elva raka segrar.
Al Dente fortsätter att övertyga.
Och fortsättning lär följa.

Al Dente verkar ha det mesta.
Han är snabb – det finns inte många som

kan accelerera på samma sätt.
Han är stark – det verkar inte bekomma honom vilken distans det är (han har vunnit på kort, medel och lång) och han tål hög fart. Han har rätt inställning till sitt jobb – det är inte lätt att få Al Dente ur balans oavsett vad som händer, han har bara galopperat i en av arton starter i karriären.
I går hade han på nytt uppvisning när han vann korta E3-finalen (V75-6) på Romme. Örjan Kihlström körde direkt till spets och även om han fick en hetsig konkurrent på utsidan som höll tempot så verkade Al Dente helt oberörd och gled undan på elegant vis över upploppet.

Al Dente har visserligen tagit sina flesta segrar från ledningen men också visat att han kan vinna lopp när han attackerar bakifrån och faktum är att Al Dente ger ett helt komplett intryck, trots att han bara är tre år i och i början av sin karriär.

En sak som talar för att det finns minst en till växel hos Al Dente är att tränaren, Catarina Lundström, valt att låta honom tävla med skor på hovarna i samtliga starter, detta i en tid när de flesta av motståndarna redan springer barfota runt om. Som läget är nu så är det svårt att se Al Dente förlora travlopp.

I övrigt:

Dramatik i V75-1 där favoriten, Big City Hurricane, hade ledningen men hans aktion blev sämre och sämre ju längre loppet gick och på upploppet fick körande Johnny Takter mest sitta och försöka förhindra galopp vilket gjorde att Narold Vox med mycket liten marginal kunde spurta förbi kort före mål. Det här var Narold Vox andra V75-vinst på kort tid.

Att bästa hästen vann den korta E3- finalen för ston (V75-2) behöver ingen tvivla på. Johan Untersteiner valde dödens istället för tredje invändigt med Sheava Vik, som i god tid innan mål hade knäckt ledande storfavoriten, Spring Kronos, och sen var överlägsen. Sheava Viks insats lovar mycket mer och hon kan vara en blivande stjärna.

En svår situation att behandla

När storfavoriten Occhione Jet och Erik Adielsson fick överta spets efter 300 meter trodde nog de flesta att loppet var över. Och visst, Occhione Jet vann men dels fick han ge allt för att hålla undan för Bon Frecia, som spurtade vasst, och sen var hans stil sista biten misstänkt likt passgång, vilket inte är tilltåtet och innebär diskvalifikation.

Jag har sett upploppet ett tiotal gånger och lutar åt att det var passgång INNAN mållinjen men jag kan heller inte säga att domarna gjorde fel som friade. En mycket svår situation att behandla.

Johan Untersteiner borde ha vunnit ytterligare ett V75-lopp i går. Hans Dixie Exclusive (V75-5) hade slagit ledande, Lucky Luke Zenz, redan 700 meter från mål men istället för att ta det lugnt och bevaka loppet ville Untersteiner till spets och överforcerade sin häst till galopp.

Nu lyckades Lucky Luke Zet på något märkligt sätt, i en tät slutstrid, hålla undan på trötta ben. Att Dixie Exclusive vunnit utan galopp var gårdagens säkraste sanning.

Johan Edlund