Trav

”Det är något alldeles speciellt över honom”

Av: 

Minimedia

Christoffer Wickman

TRAV

Mannen bakom Ready for More ägde också folkkäre Zoogin – berättar om Zoogins karriär och framtidstron på den nye ”stjärnan”

Håkan Andersson, Ready for More och kusken Ulf Ohlsson
Håkan Andersson, Ready for More och kusken Ulf Ohlsson

Håkan Andersson, 67, kan ha fått fram en ny topphäst.

Mannen bakom stjärnan Zoogin – äger även Ready for More som hyllas efter sin V75-seger i lördags.

– Man ska väl vara försiktig än så länge, men det ser mycket bra ut, säger Håkan Andersson till Trav365.

1990 föddes en travhäst i Sverige som döptes till Zoogin.

Nio år senare hade fightern som engagerade hela trav-Sverige sprungit in 25,3 miljoner kronor.

Zoogin vann storlopp som Jubileumspokalen, Åby Stora Pris, Hugo Åbergs Memorial, Finlandia Ajo, Oslo Grand Prix, Copenhagen Cup och Sundsvall Open Trot – för att nämna några.

– Jag och Åke Svanstedt brukar träffas ibland och minnas tillbaka, berättar Zoogins ägare Håkan Andersson för Trav365.

Nu kan Håkan fått fram en ny stjärnhäst.

Han äger nämligen Ready for More som kommit tillbaka efter operation och tagit tre raka segrar – och efter V75-triumfen i lördags hyllas Ready for More som ett framtidslöfte av flera experter.

”Blev väldigt imponerad”

– Man ska väl vara försiktig än så länge, men det ser mycket bra ut. Jag blev väldigt imponerad av honom i lördags, säger Håkan Andersson.

Ready for More inledde sin karriär hos Åke Svanstedt som treåring, och tog då fyra segrar på fem starter. Men problem uppstod, och som fyraåring kom han bara till start tre gånger.

– Det har krånglat mycket för honom, och hela fyraåringssäsongen gick bort. Han hade en lös broskbit i vänster framknä som han opererades för, och förmodligen har det spökat för honom hela livet. Efter operation fick han ordentlig rehab.

”Man blir väl taxerad som en idiot”

Ready for More gjorde den sjunde januari tidigare i år debut för Reijo Liljendahl, och har sedan dess tagit tre raka segrar.

– Han har imponerat varje gång tycker jag, inför debuten hos Reijo hade han ju inte startat på sju-åtta månader.

Kan du berätta historien bakom Ready for More?

– Åke Svanstedt tog ut hästen åt mig, och han har hela tiden sagt att det är en jävla häst. Nu börjar han också visa vad Åke kände när vi köpte honom. Vi köpte hästen som tvååring av Jim Oscarsson. Han gjorde det bra redan hos Åke, men han var nog inte riktigt helt hundra då och hade nog problem med sin lösa broskbit redan då.

Vad har du för känsla kring Ready for More?

– De är lite sena de här avkommorna efter Ready Cash, och många är helt tokiga. Men det verkar inte den här vara, han är stabil och har inga problem med travet och är väldigt balanserad. Vi får se, Reijo Liljendahl vårdar honom som en glasbit och vi kommer ta det försiktigt med honom. Det är svårt för mig att säga och säger man för mycket blir man väl taxerad som en idiot sen, men han går nog upp i Gulddivisionen utan vidare i varje fall.

”Visst fan är det något extra”

I och med Ready for Mores seger på V75 i lördags är han klar för V75-finalerna på Solvalla 28 mars, och det blir också nästa start för honom.

– Man blir sugen på att starta på V75 om 14 dagar när man såg honom i lördags, man blir väldigt sugen. Men, man måste ta det lugnt med honom.

Vad säger Reijo om Ready for More?

– Han säger som jag säger ungefär, att det är något alldeles speciellt över honom. I lördags sprang han ju och spelade med öronen som om han är ute på en joggingtur, och efter loppet i vinnarcirkeln drog han inte en pust. Nej, visst fan är det något extra det här.

Hur är det med Zoogin för dagen?

– Zoogin befinner sig i Ryssland, de har honom på ett stort stuteri där och han har det väldigt bra. Han är på ett väldigt fint ställe.

När Zoogin kommer på tal så berättar Håkan att det är först nu han börjar kunna njuta av den sagolika karriär som den folkkäre hästen hade.

– Hela karriären, det blev så mycket på en gång, just då hade man svårt att ta in det. Det var inte sant liksom, det var för bra. Det är först nu efteråt som man minns tillbaka och njuter, och tar in det som han gjorde på travbanan.

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Trav

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!