Travbanan blåst på miljonbelopp

Av: Madeleine Brohlin, Minimedia

Publicerad:
Uppdaterad:

TRAV

Nu har banan polisanmält händelsen – kräver pengarna tillbaka

Foto: Kanal 75

Gävletravet drabbades hårt när värdetransportbolaget Panaxia gick i konkurs i höst.

Travbanan förlorade miljonbelopp – som de nu vill ha tillbaka.

–  Vi har gjort en polisanmälan om att pengarna är stulna från oss, säger travbanechefen Tommy Ljunggren.

Tommy Ljunggren på Gävletravet.

Värdetransportföretaget Panaxia försattes i konkurs i september, då avslöjades att det saknades en stor summa pengar som tillhört flera av deras kunder.

Aftonbladet rapporterade bland annat om att 250 bensinstationer i Sverige blev blåsta på pengar av Panaxia.

Även Gävletravet drabbades och förlorade nästan en miljon kronor när Panaxia gick i konkurs.

Gävletravet har anlitat Panaxia i hanteringen av pengar från spel och restauranger. Pengarna som hämtades efter en tävlingsdag i augusti försvann dock.

– De har tagit pengarna från banan och in till uppräkningscentral. Vi fick ett kvitto på att våra 961 000 kronor var uppräknade. Pengarna skulle ha varit inne på vårt konto efter tre dagar, men dit kom de aldrig. Några dagar senare fick vi läsa i tidningen att företaget hade gått i konkurs, säger Tommy Ljunggren.

”Total överraskning”

Enligt det som framkommit efter avslöjandet har Panaxia ”tagit” pengar från sina kunder.

– Andra transportföretag kan inte låta värdet på lasten vara en del i omsättningen men det är så Panaxia har gjort. Det har gått dåligt för bolaget och de har hänvisat att de har lånat pengar för att hålla verksamheten i liv. Det här måste företagets styrelse ta ansvar för och informationen borde ha nått oss kunder. Då hade vi inte anlitat dem.

– Att den här hanteringen som transportföretagen sysslar med, ligger helt oskyddat, utan för alla regler som reglerar penninghandel var en total överraskning för mig när det här inträffade.

Vi har trott att det gäller samma sak som när man skickar något med DHL eller något annat transportföretag så är sakerna försäkrade. Men det är inte pengarna.

”Gjort en polisanmälan”

Ännu är det oklart om banan kommer få tillbaka pengarna.

– Vi har gjort en polisanmälan om att pengarna är stulna från oss. Vi tror att det kommer bli en lång process. Hade det här skett mellan två banker hade bankgarantin gällt. Vi har inte fått några pengar men vi väntar på besked från konkurs-förvaltaren hur mycket pengar det finns att fördela och hur stora krav de har. Om vi inte får pengarna måste vi ta från vår verksamhet.

Hur kännbart blir det här för er?

– Visst blir det kännbart under en tid. Precis som de flesta travsällskapen så går vi med ett nollresultat varje år. Vi får lägga det här över ett antal år, i balansräkningen är det här en tillgång som måste skrivas av på några år. Exakt hur vi ska gå tillväga har vi ännu inte tittat på. Vi har ännu inte träffat ATG och diskuterat det här med dem, om det är deras pengar eller våra, säger han.

Publicerad:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!