Kolgjinis krav för att medverka i Elitloppet

Publicerad:
Uppdaterad:

TRAV

Tränarens uttalande – vill att alla deltagare testas innan storloppet

Här är Lutfi Kolgjinis krav för att vara med i Elitloppet:

Hårprov på alla hästar.

– Jag vet att både Sebastian K. och Raja Mirchi inte är sämre än någon annan av de aktuella hästarna. Det jag vill veta är om hästarna tävlar på samma villkor, säger Lutfi Kolgjini på journalisten Lennart Perssons blogg.

Lutfi Kolgjinis stjärnor Sebastian K. och Raja Mirch är aktuella för årets Elitlopp.

Men nu kräver tränaren att det tas hårprov på alla hästar för att han ska vara med i loppet med sina hästar.

På journalisten Lennart Perssons blogg berättar han om varför.

 – Jag vet att både Sebastian K. och Raja Mirchi inte är sämre än någon annan av de aktuella hästarna. Det jag vill veta är om hästarna tävlar på samma villkor, säger Lutfi Kolgjini till Persson.

Han menar genom åren har inte hästarna tävlat på lika villkor.

– När Going Kronos förlorade för fem år sedan kändes det inte alls bra. Då tävlade vi inte på samma villkor. Samma sak när Exploit Caf vann 2008, säger Lutfi Kolgjini till Persson.

”Kommenterar inte”

Nu kräver han att alla hästar ska testas för att upptäcka om någon har behandlats med anabola steroider eller om det förekommit bloddoping.

Peter Forssberg, överveterinär på Svensk Travsport, gillar Kolgjinis förslag men kan inte garantera att man kommer ta hårprov på alla hästar.

– Det är flera som har framfört det här, som vanligt kommer vi inte i förväg kommentera vilka hästar som vi tar eller inte tar prover på. Det gäller generellt när vi tar urinprov, blodprov eller hårprover. Vi kommenterar aldrig det i förväg.

Skulle ni kunna ta hårprov på alla hästar?

– Rent praktiskt går det att ta hårprov på alla hästarna i Elitloppet och det kanske blir så. Men det här är en del i kontroll- och utredningsarbetet så det vore fullständigt förödande om man på förhand berättade hur man skulle bete sig. Till exempel så kan man ana att det kanske inte blir så mycket hårprov runtomkring i andra lopp. Det finns många skäl. Men det är inget dumt förslag från hans sida. Jag tycker att hans förslag är väldigt bra och jag för det vidare till dem som har hand om själva testerna.

Publicerad:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!