Experten: ”Vilket monster till häst”

TRAV

Expertens krönika med tipsen till Extra V75

Foto: Patrik Fernlund

Hästarna får en chans i livet – det är nu det gäller.

Dags för Svenskt Travderby 2014.

Sedan måste jag kommentera en mycket omdiskuterad situation från V75 i lördags.

Ordet Travderby förknippar jag med en häst – Maharajah. Yield Boko vs Maharajah var det alla pratade om inför Derbyt 2009, och många experter var helt inne på att Yield Boko skulle ta ledningen, och sedan dirigera hela vägen. Jag var av en helt annan åsikt, och menade att Maharajah var världens bästa häst – och att han skulle pulverisera sin konkurrent från utvändig position.

Det var mycket diskussioner innan loppet, men jag har nog sällan, eller aldrig, haft så rätt. Maharajah hade fullständig uppvisning, skickade upp Yield Boko på läktaren för att köpa korv och vann i magisk stil.

Snart gör topphästen från Ekerö comeback igen, och det lilla man hört är att han tränar ruskigt bra. Får vi kanske se honom försvara titeln i Prix d’Amerique? Inte mig emot...

Ruhuna Tea – ett monster till häst

I morgon är det dags för uttagningsloppen till Derbyt och Stoderbyt, som dessutom lockar med Extra-V75. Oerhört öppet vilka som går till final, men här är mina ”rubrikhästar”:

 Ruhuna Tea – min favorit om han presterar på topp, men är väldigt ojämn. Titta loppet han gjorde på Solvalla 16/4 – vilket monster till häst!

Ni Talar Bra Latin – har matchats mot detta en längre tid, Puro en mästare på storlopp.

Final Oak – är Bergh nöjd med, haft ett bedrövligt år hittills. Ketchupeffekt nu?

Order to Fly – mycket fin häst, riktig krigare. Får sitt elddop.

Carelin – Kenneth Haugstad sa för flera månader sedan att det är en Derbyhäst, det tror jag också.

Archangel Am – enorm insats senast, dock stått i samma stall som sjuke Mosaique Face och oroligheter hos Kolgjini som haft en mörk månad med väldigt få segrar.

Amazon Am – ska försöka sätta grabbarna på plats, häftig grej. Vinner nog inte.

Call Me Keeper – Redéns Derbyhopp, men stallformen är ruskigt osäker och hästen har inte startat på länge. Kapacitet för seger, men massor av frågetecken.

Monfalcone – årets jätteskräll, fantastiskt fin häst som jag gillar skarpt.

Till sist: I lördags gick storfavoriten i V75-3, Occhione Jet, i passgång på upploppet och skulle varit diskvalificerad. Kusken Erik Adielsson erkände det, tvåan Björn Goop menade att det var en solklar diskning.

Domarna friade – och det här får inte ske. Har domarna får dålig utrustning, eller vad är det frågan om? På tv-bilderna syns det tydligt att det är passgång, men kan det vara så illa att domarna har sämre hjälpmedel än tv-tittarna?

Detta är ett hån mot spelare, och aktiva. Så här får det inte gå till. Travsporten behöver inga svarta rubriker – men det är svårt med något annat när sådana här pinsamma misstag sker.

Patrik Fernlund