Trav

Profilen: Ett enda stort sömnpiller…

TRAV

Zzzzzzzzzzzzzzzzz.

Gårdagens V75-omgång var ett enda stort sömnpiller.

Jag lyckades knappt hålla mig vaken.

Jag har sällan upplevt en V75-omgång som bjudit på så lite dramatik och oväntade situationer som gårdagens tävlingar på Åby. Det var inte mycket till tävlingsmoment, de fyra första avdelningarna var ”värst”, utan liknade mer uppvisning.

Anledning? Ja, den största orsaken var det var väldigt ojämna lopp och att de bästa hästarna tidigt hittade antingen ledningen eller annan bra position.

Och på Åby som har open stretch, två fria spår på upploppet, är det extra svårt att vinna från kön.

I går segrade fem favoriter, fyra av sju lopp vanns från spets, två från rygg ledaren och bara ett från en position långt bak i fältet, men den hästen(Mind Your Face) startade å andra sidan från 40 meters tillägg. Nåväl, det fanns dock fina hästar att njuta av

Västerboonthenews behövde inte förta sig för att spåra V75-1 från start till mål. Peter Ingves körde ifrån konkurrenterna i början av upploppet och Västerboonthenews var överlägsen. Motståndet var visserligen skralt men intrycket av Västerbo­onthenews var läckert

Springover fick tidigt ta över spets i V75-2 men såg inte som bäst ut i stilen och var illa ute när Il Sånna utmanade via open stretch men när denne galopperade 100 meter från mål kunde Springover säkert hålla undan. Fler segrar kommer.

Quick Fix har tävlat flitigt på V75 den senaste tiden och gjorde stabila insatser. I går var motståndet klenare och när Adrian Kolgjini snabbt kom till spets och fick bestämma tempot var Quick Fix ohotad.

Jag är dock inte helt övertygad om hans kämpaglöd i en tuff slutstrid.

En av landets bästa

 Ulf Stenströmer har gått den långa vägen, utan framgångsrika föräldrar eller rika hästägare som ”köpt” framgång, till att bli en av landets bästa travtränare. 2014 slutade han på femtonde plats och det är troligt att det blir ännu bättre i år. I går tog Stenströmer en dubbel på V75. Först ut var Network Broline som för Magnus Jakobsson ledde hela V75-4 utan att vara i fara.

Stenströmers andra vinnare var Oliver Kronos som glänste i V76-6. Björn Goop gav honom ett lopp i rygg på ledaren, West Wing, och när luckan kom 300 meter från mål avgjorde Oliver Kronos direkt

Stenströmer har verkligen gjort ett gott jobb och förbättrat hästens stil rejält – jag minns hur han sett ut tidigare i karriären men i går såg han perfekt ut.

Seger med skygglappar

Lars Fribergs Mind Your Face var bara bäst i V75-5 och hade inga problem att runda konkurrenterna trots lågt tempo i täten och 40 meters tillägg. Det var klasskillnad.

Kash’s Cantab fick för första gången i Sverige tävla med skygglappar och utan checkrem och det är mycket möjligt att de ändringarna samt att han fick ett smyglopp i rygg på ledande Harry Haythrow (slutade trea) gjorde att han kunde spurta hem första vinsten sen sommaren 2012.

Jackpot nästa lördag när V75 gästar Bergsåker med 44 miljoner kronor i sjurättspotten.

Det kommer inte krävas mycket i loppen för att det ska bli roligare än i går.

Johan Edlund

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Trav

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!