74-åringen: ”Hade varit jävligt roligt”

TRAV

74-årige amatörtränaren Tord Zackrisson är svårt sjuk i cancer och orkade inte köra sista träningsjobbet med sin häst Finish Brandon inför V75-starten på hemmabanan Åby.

Dagarna innan loppet ligger tränaren däckad – men på lördag kan bästa kompisen ge Tord en ny ljusglimt i sjukdomens mörka vardag.

– Jag hinner piggna till innan lördag, det hade varit jävligt roligt om han vann loppet, säger han till Trav365.

Tord är en av Åbytravets mest hängivna amatörtränare och tillsammans med frun Mona driver han en liten träningsrörelse några mil söder om Göteborg.

Två hästar står på den glade amatörens träningslista och det är ingen tvekan vem som är den stora stjärnan: femårige Finish Brandon som familjen fött upp hemma på gården.

– Det är en riktig kompis, vi har fött upp honom och haft honom hela tiden, säger Tord.

Och hästen har gjort succé.

Under 2013 har Finish Brandon vunnit fyra lopp, varav tre segrar togs på en månad, i oktober.

För bedriften belönades Tord och Mona med utmärkelsen Månadens hästägare, som förbundet Svensk Travsport delar ut.

– Det var uppfriskande och skoj!

”Roligt att få en sån kompis”

På lördag startar hästen på V75 (8 i V75-6) när tävlingarna avgörs på hemmabanan Åby. Uppladdningen för hästen har varit bästa tänkbara.

74-årige kämpen Tord har det tuffare.

För ett och ett halvt år sedan hittade läkarna en stor tumör i hans mage och sedan dess har han kämpat mot cancern och genomgått nio operationer. På grund av sjukdomen fick en vän till Tord köra sista banjobbet med hästen under tisdagskvällen och dagarna innan loppet ligger tränaren däckad av sprutorna han tar.

– Jag går varje vecka och får sprutor och så. Jag får vara glad för det som varit. När man jobbar med hästarna tänker jag inte så mycket på det, med tanke på sjukdomen är det roligt och uppfriskande att få en sån här kompis som Finish Brandon.

Hur är det med hästen inför lördagens start?

– Det verkar bra med hästen, men han hade otur med spåret som vanligt. Han har haft spår 10, 11, 12 nio gånger i rad. Nu har han spår åtta. 1 Nettles ska vara rätt så snabb ut, så det hänger mycket på hur vi kommer till från början.

– Hästen är bra och han ska kunna gå de tiderna som de andra hästarna har gått. Jag får vara glad om han kan vara bland de tre.

Känslan om han skulle vinna V75-loppet?

– Det hade varit jävligt roligt!

Här kan du se ett klipp med Tord inför helgens V75-start på Åby.